Skip to content

Kólás-ragacsos sült oldalas

  • Szerző:
Print Friendly, PDF & Email

 

 

 

Lehet, hogy elsőre furcsának tűnhet, hogy a hús kólában van előfőzve, de ez senkit  ne riasszon el!
Nagyon finom, omlósra fő az oldalas, és a kólától lesz egy különleges íze, amelyet a pácoláshoz használt szósz, csakis fokozni tud. Lehet grillen és sütőben is elkészíteni. 

Hozzávalók 4 főre: 

  • 1,5 kg sertés oldalas
  • 0,5 liter kóla
  • 3-4 dl víz
  • só ízlés szerint

A szószhoz:

  • 6 ek barnacukor
  • 6 ek ketchup
  • 3 ek szójaszósz
  • 3 ek Worchester szósz
  • 1 ek Piros Arany krém
  • 1 ek chili szósz

 

 

Elkészítés:

Az oldalast feldaraboljuk, megmossuk, enyhén megsózzuk, majd egymás mellé helyezzük egy tepsiben. Felöntjük a kólával és a vízzel. A lényeg, hogy a folyadék ellepje a húst. A tepsi tetejét fóliával lefedjük és 180 fokra előmelegített sütőben, körülbelül 2-3 óra alatt puhára pároljuk a húst. (Vigyázzunk, nehogy túlfőzzük és szétessen!) Amikor a hús puhára főtt, kivesszük a léből és alaposan lecsepegtetjük. A visszamaradt főzőlevet kiönthetjük, nincsen már rá szükségünk. A hús sütése alatt elkészítjük a szószt: a hozzávalókat (barnacukor, ketchup, szójaszósz, Worchester szósz, Piros Arany, chili szósz) egy serpenyőbe tesszük és állandó keverés mellett felforraljuk. Majd alacsonyabb hőfokon, még néhány percig főzzük. Ezután a lecsepegtetett oldalast alaposan a szószba mártogatjuk, majd szép sorba visszatesszük őket a tepsibe. Ha van időnk, sütés előtt hagyjuk még állni egy órát, hogy az ízek jól átjárják a húst. 180 fokra előmelegített sütőben körülbelül 30 perc alatt készre sütjük. A sütésidő felénél megfordítjuk a húsokat, hogy mindkét oldaluk szép pirosra süljön.

Kiváló körete lehet az Amerikai káposztasaláta, valamint most Dijoni mustáros répát is készítettem hozzá. Nagy sikere volt, a vendégeim megnyalták mind a tíz ujjukat :).
 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük