Lehet, hogy elsőre furcsának tűnhet, hogy a hús kólában van előfőzve, de ez senkit ne riasszon el!
Nagyon finom, omlósra fő az oldalas, és a kólától lesz egy különleges íze, amelyet a pácoláshoz használt szósz, csakis fokozni tud. Lehet grillen és sütőben is elkészíteni.
Hozzávalók 4 főre:
- 1,5 kg sertés oldalas
- 0,5 liter kóla
- 3-4 dl víz
- só ízlés szerint
A szószhoz:
- 6 ek barnacukor
- 6 ek ketchup
- 3 ek szójaszósz
- 3 ek Worchester szósz
- 1 ek Piros Arany krém
- 1 ek chili szósz
Elkészítés:
Az oldalast feldaraboljuk, megmossuk, enyhén megsózzuk, majd egymás mellé helyezzük egy tepsiben. Felöntjük a kólával és a vízzel. A lényeg, hogy a folyadék ellepje a húst. A tepsi tetejét fóliával lefedjük és 180 fokra előmelegített sütőben, körülbelül 2-3 óra alatt puhára pároljuk a húst. (Vigyázzunk, nehogy túlfőzzük és szétessen!) Amikor a hús puhára főtt, kivesszük a léből és alaposan lecsepegtetjük. A visszamaradt főzőlevet kiönthetjük, nincsen már rá szükségünk. A hús sütése alatt elkészítjük a szószt: a hozzávalókat (barnacukor, ketchup, szójaszósz, Worchester szósz, Piros Arany, chili szósz) egy serpenyőbe tesszük és állandó keverés mellett felforraljuk. Majd alacsonyabb hőfokon, még néhány percig főzzük. Ezután a lecsepegtetett oldalast alaposan a szószba mártogatjuk, majd szép sorba visszatesszük őket a tepsibe. Ha van időnk, sütés előtt hagyjuk még állni egy órát, hogy az ízek jól átjárják a húst. 180 fokra előmelegített sütőben körülbelül 30 perc alatt készre sütjük. A sütésidő felénél megfordítjuk a húsokat, hogy mindkét oldaluk szép pirosra süljön.
Kiváló körete lehet az Amerikai káposztasaláta, valamint most Dijoni mustáros répát is készítettem hozzá. Nagy sikere volt, a vendégeim megnyalták mind a tíz ujjukat :).