A kókuszkocka egy retro süti, a gyermekkorunk emlékeit idézi, és tényleg megunhatatlan. A méznek köszönhetően ez a tészta nem szárad ki, így már pár nappal a fogyasztás előtt is megsüthető. Viszont érdemes száraz, hűvös helyen tárolni.
Hozzávalók 6 főre (16 darab kocka)
A tésztához:
- 40 dkg finomliszt
- 10 dkg vaj vagy margarin
- 20 dkg cukor
- 3 ek méz
- 2 dl tej
- 2 db tojás
- 1 cs (12 g) sütőpor
- 2 cs vaníliás cukor
A mázhoz:
- 20 dkg porcukor
- 20 dkg vaj vagy margarin
- 3 ek holland kakaópor
- 1 dl tej
- 2 ek rum vagy rum aroma
A tetejére:
- 20 dkg kókuszreszelék
Elkészítés:
A tésztához a lágy vajat kikeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, majd egyenként belekeverjük a tojásokat és az olvasztott mézet. Hozzáadjuk a tejet is, majd beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet. Egy körülbelül 32×23 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral és beleöntjük a masszát. 180 fokra előmelegített sütőben, körülbelül 25 perc alatt világosra sütjük. A sütőből kivéve pár percig a tepsiben hagyjuk, majd rácsra helyezzük és teljesen kihűtjük.
A kakaós masszához a vajat felolvasztjuk és hozzáadjuk a porcukrot, a kakaót és a tejet. Majd állandó keverés mellett pár perc alatt felforraljuk. Utána levesszük a tűzről és hozzáadjuk a rumot. A kihűlt tésztát felkockázzuk, majd egy villa segítségével belemártjuk a szintén langyos, kakaós-rumos masszába. Végül a kókuszreszelékben alaposan meghempergetjük. 1-2 órát állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.