Az islert ismeri és szereti mindenki. Ez a süti egy új formában mutatja be a sokunk számára régóta megkedvelt változatot. Különleges, mégis egyszerű.
Ízvilágban a csokoládé, dió és a ribizli lekvár (vagy tetszés szerint választott lekvár) együttes hatása érvényesül.
Hozzávalók 4-5 főre:
A tésztához:
- 15 dkg finomliszt
- 15 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 4 tojás
- 10 dkg kb. 60%-os étcsokoládé
- 15 dkg darált dió
- fél csomag sütőpor
A tetejére:
- 1 üveg kb. 35 dkg feketeribizli lekvár, vagy szeder, meggy, stb.
- 10 dkg étcsokoládé
- 10 dkg porcukor
- 1 ek vaj
- 4 ek forró víz
Elkészítés:
A szobahőmérsékletű vajat a cukorral, majd a tojásokkal egyenként egy habverő vagy robotgép segítségével habosra keverjük. Közben az étcsokit vízfürdő felett felolvasztjuk, majd hűlni hagyjuk. Ezután belekeverjük a vajas masszába. Hozzáadjuk a darált diót, majd beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet is. Az egészet alaposan elkeverjük és sütőpapírral bélelt, közepes méretű tepsibe simítjuk a masszát, majd 180 fokra előmelegített sütőben (alsó-felső sütés), körülbelül 20 perc alatt megsütjük. A ribizli lekvárt, ha szükséges botmixerrel kicsit pürésítjük. Megvárjuk, hogy kihűljön a tészta és kétféleképpen is folytathatjuk a sütemény elkészítését.
- Az első variáció, hogy vízszintesen kettévágjuk és megkenjük a lekvár felével, majd ráhelyezzük a másik lapot és azt is megkenjük a maradék lekvárral. És erre jön majd a csokimáz.
- A másik variáció, hogy nem vágjuk félbe a kihűlt tésztát, hanem az egész tészta tetejét kenjük meg a lekvárral és erre jön szintén a csokimáz.
A csokimáz elkészítése: megolvasztjuk a csokit vízgőz felett és hozzáadjuk a vajat, a vizet, a porcukrot. Összekeverjük, de ne legyen túl forró. A mázat egyenletesen rákenjük a sütemény tetejére és körülbelül egy éjszakára a hűtőben pihentetjük.