A kelkáposzta főzeléket nem mindenki kedveli. Valószínűleg a menzán szerzett rossz tapasztalatok miatt: ízetlen, rettenetesen sűrű, semmi fokhagyma benne – talán ilyen emlékek élnek bizonyos emberekben. Pedig jól elkészítve nagyon finom ez a főzelék, és nem csak a rakott kelkáposzta fog eszünkbe jutni már, ha a zöld, húsos levelű kelkáposztát megpillantjuk a piacon.
Hozzávalók 4 főre:
- 1 kg kelkáposzta
- 30 dkg burgonya
- 4-5 gerezd fokhagyma
- só-, bors-, őrölt kömény-, majoranna ízlés szerint
- 1 tk őrölt fűszerpaprika
- 4 ek liszt
- 4 ek olaj
Elkészítés:
A kelkáposztát megtisztítjuk, a külső levelét eltávolítjuk, torzsáját kivágjuk és laskára vágjuk. Egy nagy lábasba tesszük és félig felöntjük vízzel. A burgonyákat meghámozzuk, megmossuk és kockákra vágjuk, majd a káposztához adjuk. Hozzáadjuk a fűszereket: sót, borsot, majorannát és az őrölt köményt. Ha szükséges, akkor még kevés vizet adunk hozzá. De vigyázni kell, hogy ne legyen túl sok, mert a káposzta össze fog esni főzés közben, és akkor túl híg lehet a főzelék. Puhára főzzük, és elkészítjük a rántást: olajon zsemleszínűre pirítjuk a lisztet, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, elkeverjük és a tűzről félrehúzva hozzáadjuk a pirospaprikát. Újra megkeverjük és a főzőléből merünk hozzá egy-két kanállal, majd csomómentesre keverjük. Hozzáöntjük a káposztához, alaposan elkeverjük és pár perc alatt összefőzzük. Ha van maradék bármilyen pörkölt, avval is nagyon finom. Most tükörtojással és sült tarjával tálaltam.