A téli disznóvágásról a tavaszi kaszálás idejére megmaradt utolsó sonkadarabból, vagy füstölt oldalasból készült ez a nagyon tartalmas, ízletes levesünk. A vidéki háziasszonyok belefőztek még egy kevés zöldséget a kertből, krumplit és répát, valamint pirított kenyérkockával gazdagították, hogy a mezőn dolgozó férfiak valóban jóllakjanak vele.
Régi idők kedvelt levese volt, amit az ország különböző tájain, sokféle változatban készítenek.
Hozzávalók 4 főre:
- 30 dkg füstölt tarja vagy sonka
- kb. 1,5 liter sonka főzőlé
- 3 db sárgarépa
- 3 db fehérrépa
- 4-5 darab burgonya
- 1 csokor friss petrezselyemzöld
- 2 db babérlevél
- 3-4 db szemes bors
- só-, bors ízlés szerint
- 1 ek őrölt fűszerpaprika
- 1 ek liszt
- 1-2 ek ecet
- 4 ek tejföl
Elkészítés:
A füstölt húst egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Másnap meleg vízben jól átmossuk. Ezután a húst hideg vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk a babérlevelet, a szemes borsot és körülbelül 1 óra alatt majdnem puhára főzzük.
A húst kivesszük a léből, amit félre rakunk. A sonkát kockára vágjuk, a megtisztított répákat felkarikázzuk, a burgonyát kockára vágjuk. A sonka főzőlevéhez öntünk még körülbelül 5 dl vizet, attól függően, hogy milyen sós a lé, és feltesszük a tűzre melegedni. Hozzáadjuk a sonkát, a sárga és fehérrépát és a burgonyát. Az egészet meghintjük a pirospaprikával. Felforraljuk, majd lefedve, közepes lángon körülbelül 20 percig főzzük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak. Ezt követően behabarjuk a levest. A habaráshoz a tejfölhöz adjuk a lisztet és egy kevés vizet. Jól elkeverjük, szükség esetén felöntjük még némi vízzel és a forrásban lévő leveshez adjuk. Néhány perc alatt készre főzzük. Végül megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel és ízlés szerint egy kevés ecettel ízesítjük. Pirított kenyérkockával tálaljuk.
Tipp: a húsvéti sonka maradékának és főzőlevének a legkiválóbb felhasználása lehet ez a recept.