Skip to content

Karfiolos csirkeragu leves

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Karfiol levest már korábban is készítettem: Karfiol leves grízgaluskával és ezt a csirkehúsos változatot mostanában próbáltam ki. Az eredeti verzió, Bódi Margó szakácskönyvéből származik, amit én kicsit a saját ízlésünkre formáltam. Nem akarok, és nem is kell reklám neki, de egy szuper háziasszonynak tartom őt. A gasztronómia területén pedig sok közös van bennünk: az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell. Nem csupán azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek. Margó is színesen és bőségesen főz, úgy, hogy az is élvezetet találjon benne, aki készíti és az is, aki eszik belőle!
Ez  egy ízletes „romás” isteni ragu leves, nem fog csalódást okozni.

Hozzávalók 4 főre:

  • 4 db csirke alsócomb (kb. 35 dkg)
  • 4 db csirkeszárny (kb. 35 dkg)
  • 1 fej karfiol (közepes méretű)
  • 3 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 5 db burgonya
  • 1 cs petrezselyemzöld
  • 1 db tv paprika
  • 1-2 db száraz csípős paprika
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 dl tejföl
  • 2 db babérlevél
  • 1 dl olaj
  • 5 db tyúkhúsleves kocka
  • só-, bors-, ételízesítő ízlés szerint
  • 1 ek liszt
  • 1 dl tej

 

 



Elkészítés:

A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, majd beletesszük egy fazékba, és egy fél deci olajon megdinszteljük. Ezután hozzáadjuk a karikra vágott sárga- és fehérrépát, és így dinszteljük még 5-10 percig. Kb 2,5 liter vizet öntünk rá és beletesszük a leveskockákat és 2 babérlevelet. Ízesítjük sóval, borssal és ételízesítővel. Forrástól számítva kb. 10 perc után a leveshez adjuk a megmosott, megtisztított csirkehúst. Fedő alatt főzzük kb. 10 percig, majd hozzáadjuk a meghámozott, megmosott, kockára vágott burgonyát és egészben a paprikát. Legvégén kerül a levesbe a megmosott, rózsáira szedett karfiol, és így együtt az összes hozzávalóval, lassú tűzön, puhára főzünk mindent. Ez idő alatt egy serpenyőben, a másik fél deci olajon, 2 gerezd apróra vágott fokhagymából és lisztből zsemleszínű rántást készítünk: először megpirítjuk a fokhagymát, majd a lisztet és kevés vízzel felengedjük. A tejfölt a tejjel simára keverjük, és hozzáadjuk a rántáshoz, majd ismét jól elkeverjük. Beleöntjük a levesbe és pár perc alatt összefőzzük az egészet. Tálalásnál apróra vágott petrezselyemmel díszítjük, és aki szereti annak, még csípős paprikát kínálunk mellé.

 

 

Tags:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük