Sok évvel ezelőtt, ha jól emlékszem, egy Nők lapjában találtam ezt a receptet és a kitépett lap évek múltán bekerült a saját recept füzetembe, melyet azóta már sokszor elkészítettem. Az idei szülinapi vacsorára is ezt készítettem a családomnak. A csirkemell, a zöldségek és a nem mindennapi sajtmártás nagyon jó kombináció együtt. Remélem kipróbáljátok és nektek is ízleni fog! 🙂
Hozzávalók 4-5 főre:
- 1 kg karfiol
- 50 dkg sárgarépa
- 1 szál póréhagyma vagy 1 cs újhagyma
- 1 cs petrezselyemzöld
- 1 kg csirkemell filé
- 20 dkg bacon szalonna
- só, bors, ételízesítő
- 2 ek liszt
- sültcsirke fűszersó
- 2 babérlevél
- 1 doboz (8 darab) medvesajt
- 3-4 dl tejszín
- 2 dl tejföl
- olaj
Elkészítés:
A sárgarépát megtisztítjuk és felkarikázzuk. A karfiolt szintén megtisztítjuk és rózsáira szedjük, megmossuk. Felforralunk kb. 2 liter vizet, 1 kis kanál sóval, babérlevéllel ízesítjük. Beledobjuk a karfiolt, fedő alatt kb. 5-6 percig roppanósra főzzük, majd szűrőlapáttal kiszedjük, lecsepegtetjük. Ebbe a főzőlébe szórjuk a répát és szintén kb. 5 percig majdnem puhára főzzük. Leszűrjük, hagyjuk kihűlni. A bacont felkockázzuk, a pórét (vagy újhagymát) megtisztítjuk és vékonyan felkarikázzuk. Olajon megpirítjuk bacont, hozzáadjuk a hagymát, majd mérsékelt tűzön pároljuk. Ehhez öntjük a tejszínt, beledobjuk a sajtokat, gyakran kevergetve olvadásig forraljuk. Hozzáadjuk a tejfölt, ízlés szerint sóval, borssal, ételízesítővel fűszerezzük és jól összeforraljuk.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A csirkemelleket megtisztítjuk, leöblítjük, tetszőleges szeletekre vágjuk. Meghintjük borssal, sültcsirke fűszersóval és kevés lisztbe forgatjuk. Nagy serpenyőben felforrósítjuk az olajat és hirtelen a csirkemell szeletek mindkét oldalát elősütjük, majd egyenesen egy nagyobb tepsibe terítjük, és meglocsoljuk a pecsenyelével. A hússzeletek tetejére rendezzük a karfiolt, megszórjuk a répával, bevonjuk a sajtmártással, majd a sütő közepére helyezett rácson 180 fokon, kb. 45 percig sütjük. Apróra vágott petrezselyemzölddel megszórva, hasábburgonyával tálaljuk.
(Én burgonyapürével is készítettem már, szerintem így is nagyon finom.)
Tipp: a sajtmártást ízesíthetjük egy csokor petrezselyemzölddel, hús nélkül is finom egytálétel, akkor a zöldségek mennyiségét célszerű növelni (akár másfajta zöldségeket is adni hozzá), a tepsit pedig vajjal kikenni és zsemlemorzsával megszórni.