Ez a tűzdelt karfiol egy sokkal izgalmasabb, klasszabb köret (vagy főétel, ki hogyan szereti), mint a végtelenségig elcsépelt szimpla párolt zöldség. Sonka nélkül a vegetáriánusok is fogyaszthatják. Gyorsan elkészül és a kreativitásunkat használva a végeredmény, ízben és látványban is felér egy gasztronómiai műalkotással :).
Hozzávalók 4 főre:
- 1 fej karfiol
- 10 dkg gépsonka
- 10 dkg reszelt trappista sajt
- 10 dkg szeletelt ementáli sajt
- 1 db kápia paprika
- 1 db vöröshagyma
- só-, bors ízlés szerint
- 1 pohár (175 g) tejföl
Elkészítés:
A karfiolt leveleitől megtisztítjuk és alaposan megmossuk. Egy nagyobb fazékba tesszük és annyi vizet öntünk rá, ami éppen ellepi. Hozzáadunk 1 teáskanál sót és megfőzzük kb. 15-20 perc alatt. Puha legyen, de ne főjön szét, nehogy a végén a fej szétessen!
Ezután lecsepegtetjük, és egy jénaiba vagy tepsibe helyezzük.
A szeletelt sonkát és sajtot felgöngyöljük és a karfiol rózsa közé szurkáljuk. A vöröshagymát szeletekre, a kápia paprikát csíkokra vágjuk. Szintén a karfiolba szúrjuk őket.
Tejföllel bekenjük a tetejét, kevés sóval, borssal ízesítjük,
és a reszelt sajttal megszórjuk.
Kb. 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 30 perc alatt megsütjük. Még melegen, nagyobb szeletekre vágva tálaljuk.