A négylapos karamellás szelet egy nagyon finom sütemény.
A karamell íz kedvelőinek ajánlom szeretettel!
Hozzávalók 6-8 főre:
A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 20 dkg méz
- 1 dl tej
- 1 db tojás
- 10 dkg cukor
- 1 tk szódabikarbóna
A krémhez:
- 1 l tej
- 1 dl víz
- 20 dkg liszt
- 55 dkg cukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 40 dkg vaj
Elkészítés:
A tésztához a lisztet egy tálba tesszük és a vajjal elmorzsoljuk. Ezután a többi hozzávalót is belekeverjük és tésztát gyúrunk belőle. Négy egyenlő részre osztjuk a tésztát. Egy tepsi hátuljára sütőpapírt teszünk. Minden lap sütése előtt a nyers tésztát alaposan meglisztezett nyújtódeszkán átgyúrjuk. Így könnyű lesz vele dolgozni, nem fog ragadni. 180 fokra előmelegített sütőben, 20 perc alatt megsütjük a lapokat. Ezután a lapok szélét egyenesre vágjuk és morzsává aprítjuk a levágott széleket.
Elkészítjük a krémet: a cukrot világosbarnára megpirítjuk. Az 1 dl vízzel és 5 dl tejjel feloldjuk. Addig melegítjük, folyamatos keverés mellett, ameddig a karamell darabok teljesen felolvadnak! A lisztet a többi tejjel elkeverjük és a karamellhez öntve sűrűre főzzük. Langyosra hűtjük és hozzáadjuk a darabokra vágott vajat és a vaníliás cukrot. Alaposan elkeverjük a krémet. Végül a lapokat megtöltjük a krémmel a tetejét is azzal vonjuk be. A sütemény tetejét a tészta morzsával szórjuk meg. Egy éjszakát állni hagyjuk, másnap szeleteljük. (Hidegen könnyebb szeletelni és minél többet áll a süti, annál puhább, finomabb lesz!)