Karamell, csoki, dió, egy szuper kombináció.
Már elsőre is jól hangzik, ugye? Ráadásul mindez egy finom pite tészta tetején.
Érdemes kipróbálni, még akkor is, ha egy brutális kalóriabomba! 🙂
Hozzávalók 28cm-es piteformához:
A tésztához:
- 30 dkg finomliszt
- 5 dkg cukor
- 1 db tojás
- 10 dkg vaj vagy margarin
- 1 csipet só
- 0,5 dl víz
A karamell réteghez:
- 1 dl habtejszín
- 25 dkg cukor
- 10 dkg margarin
A csoki réteghez:
- 8 ek holland kakaópor
- 8 ek cukor
- 10 dkg vaj
- kb. 0,5 dl habtejszín
A szóráshoz:
- 5 dkg darált dió
A tetejére:
- 7-8 dkg durvára vágott dió
Elkészítés:
Először a tésztát készítjük el: a lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a csipet sót és a cukrot. A vajat hozzámorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojást és a kevés vizet is. Alaposan átgyúrjuk, hogy szép egyenletes tésztát kapjunk, majd lefóliázzuk és a hűtőben pihentetjük egy órán át. Ezután egy lisztezett munkalapon körülbelül fél cm vastagságúra kinyújtjuk a tésztát. Egy pite formába sütőpapírt helyezünk és a tésztát óvatosan belehelyezzük. (Egy lisztezett nyújtófára feltekerem és így emelem át a sütőformába.)
A kezünkkel belenyomkodjuk, hogy sima, egyenletes legyen, majd egy villával néhány helyen megszurkáljuk, hogy a gőz sütés közben távozni tudjon.
180 fokra előmelegített sütőben körülbelül 15 perc alatt készre sütjük. Hűlni hagyjuk és a sütőpapírt eltávolítjuk a formából.
Elkészítjük a tölteléket: egy nagyobb lábasban közepes lángon felolvasztjuk a cukrot. Folyamatosan kell keverni, hogy ne égjen meg! Amikor karamellizálódott, levesszük a tűzről és folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a margarint és a langyosra melegített tejszínt. Addig keverjük, amíg sűrű karamell szószt kapunk.
A darált dióval megszórjuk a kihűlt tészta felületét. Ráöntjük a karamellt és a hűtőbe tesszük egy fél órára, hogy megdermedjen.
Egy másik lábasban összekeverjük a csokiréteg hozzávalóit és felmelegítjük. Jól elkeverjük és a megszilárdult karamellrétegre öntjük. Kis ideig állni hagyjuk amíg a csokiréteg megszilárdul, majd meghintjük a durvára darabolt dióval. Nagyon finom, ajánlom szeretettel!