Ez egy nagyszerű, tartalmas leves, sok zöldséggel és húsgombóccal. A kaportól lesz még különlegesebb és nagyon finom.
Hozzávalók: ( 4 főre )
a húsgombóchoz:
- 0,5 kg darált hús
- 1 db tojás
- 1 tk őrölt fűszerpaprika
- kb. 4 ek liszt
- só, -bors ízlés szerint
további hozzávalók:
- 4 db sárgarépa
- 2 db fehérrépa
- 1 db zeller
- 1 db vöröshagyma
- 20 dkg zöldborsó
- 1 cs. kapor
- 0,5 cs. petrezselyemzöld
- 3 ek vaj
- 2 dl főzőtejszín
- 1 dl tejföl
- 0,5 l tej
- kb. 2 ek étkezési keményítő
Elkészítés:
A húsgombóc hozzávalóit egy tálba tesszük. Annyi lisztet teszünk hozzá, hogy jól gombócolható legyen. Összegyúrjuk és gombócokat formázunk belőle. A leves zöldségeket megtisztítjuk és tetszőleges formára vágjuk. A vöröshagymát finomra vágjuk és a vajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a feldarabolt zöldségeket, párolni kezdjük. Sóval, borssal ízesítjük ízlés szerint. Felöntjük a tejjel és annyi vízzel, amennyi levest szeretnénk készíteni. Felforraljuk és körülbelül 15 perc múlva hozzáadjuk a zöldborsót, valamint a picire formázott húsgombócokat. Puhára főzünk mindent, körülbelül fél óra alatt. A tejszínt és a tejfölt elkeverjük az étkezési keményítővel és a forró levesből is merünk egy kanállal hozzá. A forrásban lévő leveshez adjuk és kissé besűrítjük vele a levest. Végül a friss, felaprított kaporral és petrezselyemzölddel megszórjuk a tetejét.