Ezek a formában kisült apró sütemények – alias muffinok – roppant egyszerűen és gyorsan elkészíthetőek.
A hozzávalókat néhány mozdulattal elkeverjük, a kapott masszát zsiradékkal kikent vagy papírformával kibélelt muffin sütő tepsibe kanalazzuk, majd 15–20 perc alatt készre sütjük.
Szóval a muffin az egyik legegyszerűbben elkészíthető finomság, szinte elronthatatlan melyet villámgyorsan az asztalra varázsolhatunk!
A nyers tésztája mindenféle finomsággal ízesíthető, gazdagítható például aszalt gyümölcsökkel, gabonapelyhekkel, csokoládéval, olajos magvakkal, stb… sőt még sós változata is létezik.
A készre sütött muffin pedig különféle krémekkel vagy lekvárral tölthető és cukormázzal vagy tejszínhabbal díszített változata is ismert.
Hozzávalók 12 darab muffinhoz:
- 15 dkg liszt
- 2 tojás
- 15 dkg vaj
- 15 dkg cukor
- fél csomag sütőpor
- 3 evőkanál baracklekvár
- 5 dkg tört étcsokoládé
- 5 dkg keserű kakaópor
Szóráshoz:
- porcukor ízlés szerint
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A muffin sütőformába beletesszük a muffin papírokat. Először a száraz alapanyagokat összekeverjük: a lisztet, a sütőport és a kakaóport. Majd a tojásokat habosra keverjük a cukorral, aztán lágy vajjal. Ezután hozzákeverjük a baracklekvárt is. Ebbe a folyékony masszába beledolgozzuk a lisztes keveréket. A hozzávalókat összekeverjük, hogy a tészta szép sima legyen (én robotgéppel végeztem, így gyorsabb és könnyebb is). A tésztát adagoljuk a 12 muffin formába aránylag egyformán (körülbelül 3/4 részig megtöltve).
Ezután 25-30 perc alatt készre sütjük majd a formában hagyjuk kihűlni.