Skip to content

Jeges kocka

  • Szerző:
Print Friendly, PDF & Email

 



A jeges kocka egy tradicionális szerb sütemény, eredeti nevén Ledene Kocke. 
A sütemény lapja egy könnyed, finom kakaós piskóta, amit a sütés után cukorsziruppal itatunk át. Ez egy tipikus balkáni szokás, gondoljunk csak a görög-török desszertekre. De nem kell megijedni, ettől mégsem lesz émelygősen édes a sütemény, viszont biztosítja a szaftosságát.
Szóval egy finom tésztalapon egy mennyei, enyhén vaníliás tejkrém terül el, amit egy réteg lágy csoki réteggel koronázunk meg. Szerintem felkeltettem a kíváncsiságotokat és mihamarabb elkészítitek! 🙂

Hozzávalók 6 főre:

A tésztához:

  • 4 db tojás
  • 4 ek cukor
  • 4 ek finomliszt
  • 2 ek holland kakaópor
  • 1 csipet só
  • 1 tk sütőpor

A sziruphoz:

  • 2 dl víz
  • 10 dkg cukor

A krémhez:

  • 6 dl + 2 dl tej
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 6 ek cukor
  • 3 ek liszt
  • 3 ek étkezési keményítő
  • 12,5 dkg margarin
  • 2 ek vanília aroma

A mázhoz:

  • 15 dkg étcsokoládé
  • 1,5 dl habtejszín

 



Elkészítés:

Először elkészítjük a tésztát: egy tálban összekeverjük a lisztet a sütőporral és a kakaóval, majd félrerakjuk. A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét két evőkanál cukorral és egy csipet sóval kemény habbá verjük. Ezután a tojássárgáját a maradék két kanál cukorral habosra, fehéredésig keverjük. Végül a két masszát óvatosan összeforgatjuk. Elég ha márványos lesz! A lisztes, kakaós keveréket szitáljuk a tetejére és lassú mozdulatokkal csomómentes piskótatésztát keverünk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük (körülbelül 30×22 cm-es), majd 180 fokra előmelegített sütőben körülbelül 15 perc alatt készre sütjük. (Tűpróbával ellenőrizzük!)
A szirup elkészítése: a vizet és a cukrot 3-4 percig forraljuk. A még meleg tésztát, a meleg sziruppal megöntözzük.
Elkészítjük a krémet: a 6 dl tejet feltesszük forrni. A tej tetejére szórunk 3 kanál cukrot, hagyjuk, hogy az aljára lesüllyedjen, így nem fog leégni. Ezután a maradék 2 dl tejet csomómentesre keverjük a keményítővel és a liszttel, majd a vaníliával és a cukorral. Amikor a tej felforrt, ezt a keveréket hozzáöntjük és folyamatos keverés mellett egy habverővel puding állagú krémmé főzzük. A végén belerakjuk az apró kockára vágott margarint és egy robotgéppel csomómentesre dolgozzuk. Langyosra hűtjük, majd a krémet eloszlatjuk a tészta tetején és körülbelül 30 percre hidegre rakjuk, hogy megdermedjen.
Ez idő alatt elkészítjük a csokimázat: a tejszínt majdnem forrásig melegítjük és hozzáadjuk a kockára tördelt csokoládét. Folyamatos keverés mellett, szép, homogén csokimázat kapunk. Ezután egy kenőkés segítségével, egyenletesen eloszlatjuk a tejes krémen és újra a hűtőbe rakjuk. Egy éjszakát pihentetjük tálalás előtt.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük