Szerintem a szendvics eleve egy roppant praktikus étel. A nap bármely szakában fogyaszthatjuk és főként az ilyen tartalmas szendvicsek főétkezésként is megállják a helyüket.
Praktikus, mert előre elkészíthető akár egy vendégségre, partira…
Praktikus, mert könnyen szállítható, praktikus, mert ízlés szerint a benne lévő feltétek variálhatók. Az általam készített változatnál a benne lévő krém (szósz) sem mindennapi, maximálisan felteszi rá a képzeletbeli koronát.
Hozzávalók 2 főre:
- 2 db olivás ciabatta
- 8 szelet bacon szalonna
- 5 dkg reszelt füstölt sajt
- 2 tk erős pista (vagy csípős pirosarany)
- 3-4 szál újhagyma
- kakukkfű, őrölt chili ízlés szerint
- 3 ek olivaolaj
krémhez:
- 12,5 dkg (fél doboz) mascarpone vagy más natúr krémsajt
- 1 tk dijoni mustár
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 mokkáskanál fehérborecet
- oregánó és bors ízlés szerint
Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 220 fokra és a gáztepsibe sütőpapírt teszünk. Az újhagymát szeletekre vágjuk és egy kis tálban hozzákeverjük az erős pistát vagy csípős pirosaranyat (aki nem szereti a túl erőset). Félbevágjuk a ciabattákat és megkenjük a csípős hagymával. Pár csepp olivaolajjal meglocsoljuk, majd 2-3 percre a forró sütőbe tesszük. A bacon szeleteket 1 ek olivaolajon kisütjük.
Közben elkészítjük a krémet: a hozzávalókat (mascarpone, mustár, fokhagyma, fehérborecet, oregánó, bors) kikeverjük.
Az előmelegített ciabattákra 4-4 szelet bacont terítünk, majd a félbe vágott cibatta felső részét vastagon megkenjük a mascarponés krémmel.
A bacon tetejét reszelt füstölt sajttal beborítjuk és visszatesszük a sütőbe még néhány percig, amíg a sajt ráolvad. Tálalás előtt még meghintjük kakukkfűvel és chilivel.