Az illatos omlós csirke a kínai éttermek egyik hívogató specialitása. Az elkészítése egyáltalán nem bonyolult, így a kínai konyha kedvelői otthon is élvezhetik a szeretett és megszokott ízeket. Kínáljatok az ízletes hús mellé tojásos vagy zöldséges rizst és mártást! Frissen, rögtön sütés után találjátok!
Hozzávalók 4 főre:
- 80 dkg csirkemell filé
- 4 db tojásfehérje
- só-, bors ízlés szerint
- kb. 5 ek étkezési keményítő
A páchoz:
- 2 dl olaj
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 csipet só
- 1 csipet bors
A mártáshoz:
- 2 dl kethup
- 0,5 dl méz
- 0,5 dl balzsamecet
- 3 ek szójaszósz
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 mokkáskanál friss, reszelt gyömbér
- 1 db kis fej vöröshagyma
- só-, bors ízlés szerint
A sütéshez:
- kb. 4 dl olaj.
Elkészítés:
A csirkemellet megmossuk és felszeleteljük. Az olajat elkeverjük a zúzott fokhagymával és a sóval, borssal. Ebben megforgatjuk a húst, majd hagyjuk benne legalább egy órát, de akár egy éjszakán át. A tojásfehérjét habbá verjük a keményítővel és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A hússzeleteket ebbe a habba forgatjuk, azután bő forró olajban körülbelül 3-3 perc alatt aranybarnára, ropogós kérgűre sütjük mindkét oldalát, majd lecsepegtetjük. A mártáshoz a ketchupot, a balzsamecettel, a mézzel, a szójaszósszal, a reszelt gyömbérrel, az apróra vágott vöröshagymával és a zúzott fokhagymával összekeverjük. Enyhén sózzuk, borsozzuk.
Tálaláskor az omlós csirkemellet felszeleteljük és a fűszeres mártással, valamint tojásos párolt rizzsel kínáljuk.