Ez az étel az olasz filmekből is ismerős lehet, mert a szicíliaiak nagy kedvence. Ha szereted az olaszos ízeket, akkor neked is kedvenced lesz. Sok paradicsommal és parmezánnal az igazi.
Hozzávalók 4 főre:
A húsgombóchoz:
- 50 dkg darált hús (sertés, marha vegyesen)
- só-, bors ízlés szerint
- 1 ek oregánó
- 1 ek bazsalikom
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 dkg parmezán sajt
A paradicsom szószhoz:
- 5 dl passzírozott paradicsom
- 1 doboz (400 g) darabolt konzerv paradicsom
- 1 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 dl száraz vörösbor
- só-, bors ízlés szerint
- 1 tk barnacukor
- 1 ek őrölt fűszerpaprika
- 1 tk oregánó
- 1 cs friss bazsalikom
- kb. 3 ek olaj
A tálaláshoz:
- 50 dkg spagetti
- parmezán sajt
- kb. 0,5 dl olaj
Elkészítés:
A darált húst összedolgozzuk 3 gerezd zúzott fokhagymával, sóval, borssal, oregánóval és bazsalikommal. A sajtot lereszeljük és a húsos masszához szórjuk. Jól összekeverjük az egészet és 30 percre a hűtőbe tesszük.
Ez idő alatt elkészítjük a paradicsom szószt. A hagymát finomra vágjuk és egy kevés olajon pirítani kezdjük. Amikor már üveges, akkor hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd a borral felöntjük. Pár perc múlva hozzáöntjük a paradicsomot és a darabolt konzerv paradicsomot is. Ízesítjük sóval, borssal, barnacukorral, fűszerpaprikával, oregánóval és a felaprított bazsalikommal. Egy kevés vizet (kb. 1 dl) adunk hozzá. Néhány perc alatt összeforraljuk, majd félretesszük.
A húsos masszából diónyi gombócokat formázunk. A gombócokat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A tetejüket meglocsoljuk egy kevés olajjal és 160 fokon sütjük légkeveréses körülbelül 10 percig, majd 180 fokon még körülbelül 30 percig. Közben megforgatjuk, hogy minden oldalról megsüljön.
A tésztát a csomagoláson található utasítás szerint sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük.
A paradicsom szószt visszatesszük a tűzre, amikor forrni kezd, akkor beletesszük a húsgombócokat. Alacsony hőmérsékleten, lefedve, néha megkeverve körülbelül 30 percig főzzük.
Amikor minden elkészült, jöhet a tálalás: a tésztára adagoljuk a paradicsom szószos húsgolyókat és reszelt parmezánnal megszórjuk a tetejét.