Az ízletes húsgolyókhoz remek választás a sörös, tejszínes sajtmártás. Finom, krémes a szósz és valóban nagyon különleges az ízhatás a sörtől és a cheddar sajttól.
Hozzávalók 4 főre:
- 50 dkg darált marhahús
- kb. 5 dkg zsemlemorzsa
- 1 mk só
- 1 mk bors
- 1 db tojás
- 1 db kisebb vöröshagyma
- 1 mk fokhagymapor
- 10 dkg bacon
- 2 ek vaj
- 2 ek liszt
- kb. 1 dl sör
- 2 dl főzőtejszín
- 10 dkg cheddar sajt
- 0,5 dl olaj
Elkészítés:
A darálthúst összekeverjük a zsemlemorzsával, tojással, sóval, borssal és a fokhagymaporral. Hozzáadjuk a nagyon apróra vágott vöröshagymát is. Készítsünk dió méretű gombócokat belőle.
Az húsgolyók minden oldalát megsütjük az olajon, majd kiszedjük és félretesszük. A visszamaradt olajon kisütjük a kockára vágott bacon szalonnát, majd hozzáadjuk a vajat és megszórjuk a liszttel. Zsemleszínűre pirítjuk és a sörrel felengedjük. Csomómentesre keverjük és a tejszínt is a mártáshoz adjuk. Pár perc alatt összeforraljuk, és beletesszük az elősütött húsgombócokat is. További 5-10 percig főzzük, amíg teljesen puhák lesznek a húsgolyók. Sóval, borssal ízesítjük ízlésünk szerint. Végül a reszelt cheddar sajtot az ételhez keverjük.
Hasáb burgonyával, vagy burgonyapürével tálaljuk.