Szeretem a sós-édes kombinációt. Erre az ananászos csirkeragu a legjobb példa. Egy ízletes, szójaszószos raguban ananász darabok és csirkemell csíkok. Mennyei étel lett!
Hozzávalók 4 főre:
- 1 kg csirkemellfilé
- 1 doboz (340 g) ananászkonzerv
- kb 2 dl ananászlé
- kb 1,5 dl víz
- 1 dl szójaszósz
- 3 ek ketchup
- 5 dkg barnacukor
- 1 kk őrölt gyömbér
- 1 tk őrölt fűszerpaprika
- 1 ek (púpozott) étkezési keményítő
- 1 kk chili paprika
- 2 szál újhagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 5 ek olaj
- só-, bors ízlés szerint
Elkészítés:
A csirkemellet megtisztítjuk és kockákra vágjuk. Egy nagy serpenyőben felhevítjük az olajat és a húst megpirítjuk rajta. Közben ízesítjük sóval, borssal ízlés szerint. Amikor elkészült, kiszedjük és félrerakjuk.
Az ananászt felkockázzuk és a serpenyőbe tesszük az ananászlével együtt. A szójaszószt, ketchupot és a vizet is hozzáöntjük. Ízesítjük még gyömbérrel, őrölt fűszerpaprikával, chilivel, sóval, borssal. A zúzott fokhagymát az ételhez adjuk. Egyet forralunk rajta. Az étkezési keményítőt kevés vízzel kikeverjük, és a forrásban lévő ételt besűrítjük vele. Végül a korábban megsütött csirkemell kockákat is belekeverjük a szószba. Összeforraljuk néhány perc alatt.
Újhagymával megszórt, tojásos párolt rizzsel tálaltam.