A kedvenc ételeim közé tartozik a vadas. Azonban hétköznap, amikor elfoglaltak vagyunk, és nincs időnk hosszú órákon át főzni, akkor jól jöhet, ez a gyorsabb és olcsóbb változat. Teljes mértékben nem adja vissza az igazi marhahúsos vadast, illetve én szoktam sertéshúsból is készíteni. De nagyon hasonlít rá és hétköznap, amikor rohanás az életünk, sűrűn készítem ezt a változatot is.
Hozzávalók 4 főre:
- 80 dkg csirkemell filé
- 4 db sárgarépa
- 2 db fehérrépa
- 1 db vöröshagyma
- 1 kisebb db zeller
- 4 gerezd fokhagyma
- só-, bors ízlés szerint
- 1 tk őrölt fűszerpaprika
- 4 dl húsleves (kockából is lehet)
- 2 db babérlevél
- 1 kk cukor
- 2 tk mustár
- 2 dl főzőtejszín
- 2 tk friss citromlé
- 4 ek olaj
Elkészítés:
A húst tetszés szerint, kockára vagy csíkokra vágjuk. Egy vöröshagymát apró kockákra vágunk és az olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a húst és fehéredésig pároljuk. A tűzről félrehúzzuk és a fűszerpaprikát hozzáadjuk, valamint körülbelül 1,5 dl vizet. Fűszerezzük sóval, borssal, zúzott fokhagymával, babérlevéllel. Amikor a hús megpuhult, akkor kiszedjük a szaftból. A visszamaradt zsiradékon a durvára reszelt sárga és fehérrépát, valamint a zellert megpároljuk. Felöntjük annyi húslevessel, ami ellepi. (Ez körülbelül 4 dl.) Mustárral, citromlével és kevés cukorral ízesítjük. Puhára pároljuk a zöldségeket, kivesszük a babérlevelet belőle, majd egy botmixerrel pépesítjük. Ezután beleöntjük a tejszínt, hozzáadjuk a megsült csirkemell darabokat és pár perc alatt összeforraljuk. Spagettivel tálaltam. Természetesen a zsemlegombóc vagy a burgonyagombóc kitűnő körete lehet, mint a hagyományos vadasnak.
Tipp: Ajánlom korábbi hasonló receptjeimet, a Vadas zsemlegombóccal és makarónival és Tejfölös babérleveles marhahátszín.