A Shake Shack egy igazán szép sikertörténet a burgerezésben. 2004-ben startolt az első egységük a Madison Square Parkban, New Yorkban. Ez a hamburger óriási népszerűségnek örvend, mivel kizárólag friss alapanyagokból készül. Gondoltam hasonlót kipróbálok én is a „kis” konyhámban.
Hozzávalók: ( 4 fő )
4 db hamburger zsemléhez:
- 20 dkg liszt
- 60 ml tej
- 10 dkg (1 db ) főtt burgonya
- kb. 60 ml víz
- 0,5 kk szódabikarbóna
- 20 g élesztő
- 1 tk olaj
- 1 tojássárgája
- 1 tk só
- 5 dkg vaj
- 1 ek cukor
további hozzávalók:
8 szelet cheddar sajt
2 db paradicsom
1 db lollo saláta
1 db lila hagyma
50 dkg darált marhahús
só, -bors ízlés szerint
1 adag házi hamburger szósz
egy kevés olaj
Elkészítés:
Először is elkészítjük a zsemléket. A lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a szódabikarbónát, a sót és a cukrot. Elkeverjük és hozzáadjuk a tört, főtt burgonyát. A langyos tejben elkeverjük az élesztőt és az olajat. A liszthez adjuk a vízzel és a lágy vajjal együtt. Összedolgozzuk az alapanyagokat, egy puha-ragadós tészta lesz belőle. Olajos kézzel cipóvá formázzuk és langyos helyen, letakarva duplájára kelesztjük, körülbelül 1 óra alatt. Ezután négy felé elosztjuk a tésztát. Kis cipókat formázunk belőle és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Szobahőmérsékleten körülbelül fél órát kelni hagyjuk. Egy kevés olvasztott vajjal megkenjük a tetejét. 180 fokra előmelegített sütőben, körülbelül 25 perc alatt aranybarnára sütjük.
A darált húst sózzuk, borsozzuk és 4 darab húspogácsát formázunk belőle. Egy serpenyőben kevés olajon megpirítjuk. Sütés közben mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk. Amikor megfordítjuk és már elkészült, akkor ráhelyezünk 2-2 szelet sajtot.
A hamburger zsemléket ketté vágjuk és a serpenyőben kicsit megpirítjuk mindkét oldalát.
A szószt is elkészítjük.
Összeállítjuk a hamburgert. Az zsemle alsó részét megkenjük a szósszal, erre helyezzük a sajtos húspogácsát. Paradicsom és lila hagyma karikákat teszünk a tetejére. Még egy kis szósz következik. Végül lolo saláta levéllel zárjuk a sort. A zsemle tetejét is ráhelyezzük. Hasábburgonyával tálaljuk.