Gyümölcsből gyakorlatilag olyat és annyit tehetünk rá, amelyet és annyit szeretnénk, nem lehet ebben hibázni.
A mascarpone tejszínből préselés nélkül készült sótlan, nyers olasz friss sajt. Fehér színű és krémes. Általában nem önmagában fogyasztják, hanem más édes vagy sós adalékokat hozzá keverve, desszertek alapanyaga.
Én is előszeretettel használom, ennél a sütinél a tejszínhabbal és a túróval lesz kiváló krémje a desszertnek.
Hozzávalók 5-6 főre:
- 25 dkg vaj v. Rama
- 20 dkg kristálycukor
- 1 cs vaníliás cukor
- csipet só
- 7 tojás
- 35 dkg finomliszt
- 1/2 cs sütőpor
- 30 dkg kakaópor
- 18 dkg + 4 ek porcukor
- 1 cs főzős csokiöntet por
- 3 dl tej
- 50 dkg mascarpone
- 25 dkg túró
- 1 citrom reszelt héja + pár csepp leve
- 3 mk vanília aroma
- 40-50 dkg erdei gyümölcs
- 2-3 dl habtejszín v. Hulala
Elkészítés:
A tésztához olvasszuk fel a vajat mikróban, keverjük ki a kristálycukorral, a vaníliás cukorral és a csipet sóval.
Dolgozzuk bele a tojásokat, majd robotgéppel több részletben a lisztet, a kakaót és a sütőport.
Öntsük ki nagyobb, sütőpapírral bélelt tepsibe vagy sütőlapra, hogy elég lapos legyen (ha túl magas/vastag a tészta, fojtóssá válhat, mert eltolódik a krém-gyümölcs-tészta arány).
Előmelegített sütőben süssük (kb. 160 fokon), majd félretesszük hűlni.
Ezalatt, készítsük el a krémet: keverjük össze a mascarponét, a túrót, a 18 dkg porcukrot, a vaníliát, a citromot és a habbá vert tejszínt.
A teljesen kihűlt tésztát tegyük tálcára és simítsuk rá a krémet.
Szórjuk meg a gyümölcsökkel és minimum egy órára tegyük hűtőbe.
Ezalatt jöhet a csokiöntet: szórjuk a port a porcukorral egy kis lábasba, öntsük fel a tejjel, és kézi habverővel folyamatosan kevergetve, 5 perc alatt felfőzzük.
Tálaláskor locsoljuk meg a süteményt a csokival és ha még nem volt elég a habos élvezetből, akkor tejszínhabbal díszíthetjük.