Skip to content

Grízes krémes

  • Szerző:
Print Friendly, PDF & Email

 

 

A gríz, más néven dara „alapfelszerelés” minden gyermekes család konyhájában, hiszen belőle készül a tejbegríz és a grízes tészta is. A búzadara (gríz) a lisztnél durvábbra őrölt gabona mag. Olcsó alapanyag és rengeteg finomság készülhet belőle. 
Éppen ezért  volt öröm ezt a sütit megkóstolni, finom, nagyon krémes és egyáltalán nem bonyolult. 


Hozzávalók 6 főre

Piskótához:

  • 6 tojás
  • fél cs sütőpor
  • 1 csipet só
  • 0,5 dl olaj
  • 1 ek kakaó
  • 9 ek cukor
  • 8 ek liszt
Krémhez:
  • 25 dkg vaj
  • 15 dkg cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 6 dl tej
  • 6 ek búzadara

Tetejére:

  • a szóráshoz kakaópor

 

 

Piskóta elkészítése

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat a fele cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk az olajat, kakaót és sütőport. A fehérjéket csipet sóval és a maradék cukorral habbá verjük, majd a tojássárgás krémhez keverjük egy lapát segítségével. Ezután több adagban a lisztet is hozzá forgatjuk. Egy kb. 30×22 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral. A piskóta krémet vegyük kétfelé és két adagban a tepsibe simítva, tűpróbáig sütjük, kb. 2x 15 perc. Megvárjuk míg langyos lesz és óvatosan lehúzzuk a sütőpapírt.

Grízkrém elkészítése

Forraljuk fel a tejet a cukor felével, majd adjuk hozzá a búzadarát és összefőzzük, amíg besűrűsödik. Ezután kicsit kihűtjük, közben néha átkeverjük. A vajat a többi cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. A kihűlt grízhez adjuk a vajas keveréket és jól átkeverjük. A krém felét a két lap közé, a másik felét a tetejére kenjük. A tetejét bőségesen megszórjuk kakaóporral. Érdemes pár óráig hűtőben pihentetni, mielőtt szeleteljük.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük