A gríz, más néven dara „alapfelszerelés” minden gyermekes család konyhájában, hiszen belőle készül a tejbegríz és a grízes tészta is. A búzadara (gríz) a lisztnél durvábbra őrölt gabona mag. Olcsó alapanyag és rengeteg finomság készülhet belőle.
Éppen ezért volt öröm ezt a sütit megkóstolni, finom, nagyon krémes és egyáltalán nem bonyolult.
Hozzávalók 6 főre
Piskótához:
- 6 tojás
- fél cs sütőpor
- 1 csipet só
- 0,5 dl olaj
- 1 ek kakaó
- 9 ek cukor
- 8 ek liszt
- 25 dkg vaj
- 15 dkg cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 6 dl tej
- 6 ek búzadara
Tetejére:
- a szóráshoz kakaópor
Piskóta elkészítése
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat a fele cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk az olajat, kakaót és sütőport. A fehérjéket csipet sóval és a maradék cukorral habbá verjük, majd a tojássárgás krémhez keverjük egy lapát segítségével. Ezután több adagban a lisztet is hozzá forgatjuk. Egy kb. 30×22 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral. A piskóta krémet vegyük kétfelé és két adagban a tepsibe simítva, tűpróbáig sütjük, kb. 2x 15 perc. Megvárjuk míg langyos lesz és óvatosan lehúzzuk a sütőpapírt.
Grízkrém elkészítése
Forraljuk fel a tejet a cukor felével, majd adjuk hozzá a búzadarát és összefőzzük, amíg besűrűsödik. Ezután kicsit kihűtjük, közben néha átkeverjük. A vajat a többi cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. A kihűlt grízhez adjuk a vajas keveréket és jól átkeverjük. A krém felét a két lap közé, a másik felét a tetejére kenjük. A tetejét bőségesen megszórjuk kakaóporral. Érdemes pár óráig hűtőben pihentetni, mielőtt szeleteljük.