Akár a konyhai, akár a kerti grillsütőn grillezünk, az ételeket általában bepácoljuk. A grillpác különösen fontos szerepet játszik a húsok előkészítésében, mert nem csak ízesítésről van szó, mint most a jelenlegi zöldségeknél, hanem a hús puhításáról is. A zöldségeket ízlésünk szerint változtathatjuk, kinek mi a kedvence, a lényeg, hogy mindig több félét használjunk fel.
Kiváló főétel lehet egy hús nélküli étrendben, vagy pedig körete húsételeknek.
Hozzávalók 4 főre:
- 2 db cukkini
- 1 db padlizsán
- 30 dkg gomba
- 1 db kápia paprika
- 3 db lilahagyma
- 2 db nagyobb répa
- 6 ek balzsamecet
- 3 ek méz
- 12 ek extraszűz olivaolaj
- só-, bors ízlés szerint
- 1 ek dijoni mustár
- 3 db fokhagyma
- 1 tk szárított vagy friss oregánó
- 1 tk szárított vagy friss bazsalikom
Elkészítés:
A megmosott zöldségeket (a gombát és a répát meghámoztam) körülbelül azonos méretűre felaprítjuk. A cukkinit csak karikára vágtam, a gombát félbe, illetve a nagyobb szemeket negyedeltem. A pác hozzávalóit egy mélyebb tálban összekeverjük, azután belepakoljuk a zöldségeket. Jól elkeverjük, alaposan átforgatjuk a tál tartalmát, hogy az ízletes, ragacsos, fűszeres pác mindenhol érje. Minimum 1 órát állni hagyjuk, de ha van több időnk, akkor pár óra igazán jót tesz neki. Ezután mehetnek is a grill serpenyőbe vagy a tűzre a grillrácsra. Készre sütjük.
Kiváló körete lehet bármilyen grill, vagy sült húsnak, illetve sajtnak. De természetesen egy hús nélküli étrendben pedig főételként is megállja a helyét.