A görög saláta mediterrán jellegű salátaféleség, hagyományos görög étel. A lelke, ami nem hiányozhat egy alapreceptből sem, az a feta sajt és az olívabogyó. Ezek mellett a görögök azt tesznek bele, amit épp otthon találnak. Úgy tartják, minél színesebb, annál jobb!
A jellegzetes és gazdag ízvilágú saláta önmagában vagy köretként is tökéletes.
Hozzávalók: ( 4 fő )
- 1 db kígyóuborka
- 3 db paradicsom
- 1 db lilahagyma
- 20 dkg feta sajt
- 10 dkg zöld vagy fekete magozott olívabogyó
- só, -bors ízlés szerint
- 80 ml olívaolaj
- 1 tk szárított oregánó
- 2 tk vörösborecet vagy fehérborecet
Elkészítés:
A megtisztított lilahagymát félbe vágjuk és vékonyan felszeleteljük. A paradicsomot cikkekre az uborkát kockákra vágjuk. A zöldségeket egy nagyobb tálba tesszük, hozzákeverjük az olívabogyót. Végül óvatosan beleforgatjuk a felkockázott fetát.
Elkészítjük az öntetet: az olívaolajat, a vörösborecetet, a sót, a borsot és az oregánót összekeverjük. Meglocsoljuk a salátát vele és egy-két órát állni hagyjuk a hűtőben. Önálló ételként vagy sültek mellé tálaljuk. Amihez tálaltam: Görög saláta csirkével