Farfalle avagy masnitészta. Ez a tészta tipikus eset annak, amikor gyorsan kell valami finomat és elegánsat alkotni. Lehet akár vegetáriánus fogás, és mivel én húsimádó vagyok, ezért nem hittem, hogy elnyeri a tetszésemet, de megvallom, hogy a gombák ízvilága, a friss kakukkfű és az a pici konyak olyan ízeket produkál, hogy még nálam is befutó lett. A végén a parmezán csak „hab a tortán”.
Hozzávalók 4 főre:
- 40 dkg farfalle (masni tészta)
- 10 dkg mandula
- 50 dkg gomba
- 1 nagy fej lilahagyma
- 1 nagy marék friss kakukkfű
- 5 dkg szárított erdei gomba
- 0.5 dl konyak
- 3 dl tejszín
- 10 dkg vaj + pici olivaolaj
- só, bors
- reszelt parmezán
A fokhagymás olajhoz:
- 1 dl olivaolaj
- 3 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
A mandulát néhány perc alatt mérsékelt lángon megpirítjuk egy száraz serpenyőben. A lilahagymát megpucoljuk és apróra vágjuk, a friss gombát felszeleteljük. Ezután apróra vágjuk a kakukkfüvet, valamint az erdei gombát és a megpirított mandulát külön-külön durvára daráljuk (kávéörlőben).
Egy nagy fazékban kb. 4 liter vizet forralunk, megsózzuk és a tésztát kifőzzük benne. Ezután a fokhagymás olajhoz megpucoljuk és finomra zúzzuk a fokhagymát és egy kis edényben összelangyosítjuk az olivaolajjal. A megfőtt masnitésztát leszűrjük, összekeverjük a fokhagymát olajjal és kb. fél dl forró főzővízzel, és a tésztát belekeverjük.
A gombás raguhoz a vajat megolvasztjuk, a kevés olivaolajjal együtt, kevergetve megfonnyasztjuk rajta a lilahagymát, majd a lángot felerősítjük és a hagymára óvatosan ráöntjük a konyakot. Így az alkohol gyorsan elpárolog belőle, majd újra mérsékeljük a lángot. Hozzáadjuk a friss gombát, a kakukkfüvet, az őrölt mandulát és erdei gombát, a tejszínt, ezután sózzuk, borsozzuk és kb. 20 perc alatt készre főzzük a ragut.
A masnitésztát tányérokra szedjük, és a tetejére szedjük a mandulás-gombás ragut. Kevés friss kakukkfűvel, pirított mandulával és parmezánforgáccsal díszítjük.