Érdemes beszereznünk egy gofrisütőt, hogy gyakran megörvendeztethessük a családunkat ezzel a kockás tésztacsodával :).
A gofri lehet reggeli vagy készülhet desszertnek is. Lehet édes, vagy sós változat. Azon belül számtalan variáció létezik, az ízesítéséről már nem is beszélve.
A gofri egy igazi retro street food, már a 70-es, 80-as években is hosszú sorok álltak a strandokon a gofrisütő bódéja előtt. Egyszerűen elkészíthető és viszonylag olcsó. Soha nem unjuk meg, mert millióféleképpen ízesíthető, díszíthető és nagyon-nagyon finom.
Hozzávalók 4 főre:
- 35 dkg finomliszt
- 10 dkg olvasztott vaj
- 2 ek cukor
- 1 cs sütőpor
- 1 cs vaníliás cukor
- 4,5 dl tej
- 2 db tojás
- 1 csipet só
A kenéshez:
- 2 ek vaj
A tetejére:
- 1-2 db banán
- 10 dkg málna
- nutella, csokiszósz, fagylalt, tejszínhab ízlés szerint
Elkészítés:
A száraz hozzávalókat (liszt, cukor, sütőpor, vaníliás cukor) összekeverjük egy tálban.
Egy másik tálba öntjük a langyos tejet, hozzáadjuk a tojások sárgáját és az olvasztott vajat, majd simára keverjük. Ezután a lisztes keverékhez öntjük és csomómentesre keverjük. A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. Óvatosan, több adagban a tésztához keverjük. Sűrű, de mégis kissé folyós masszát kapunk. A tésztát egy órát pihentetjük a hűtőben.
A tésztából nagy kanálnyi adagokat sütünk az olvasztott vajjal kikent gofrisütőben. Minden újabb adag előtt, ecset segítségével, vajjal vékonyan kikenjük a sütőt.
A még langyos gofrik tetejét megkenjük nutellával és kirakjuk málnával és banánnal, valamint tejszínhabot nyomunk rá. Végül meglocsoljuk csokiöntettel. Fagylalttal is tálalhatjuk. Isteni finom így is.
Nekem 12 db gofrim lett ebből az adagból.
Tippek:
- Más gyümölccsel is tálalhatjátok, például eperrel, áfonyával vagy szederrel. Érdemes mindig mással is próbálkozni! Nutella helyett vanília szósszal illetve lekvárral is szeretem.
- Ha véletlenül nem fogy el a tészta, akkor 1-2 napig eláll a hűtőben és később is lehet belőle sütni.