Egész évben elkészíthető ez a torta, de nekem mégis egy karácsonyi hangulatú, az akkori menüsorba illeszkedő sütemény. A készen kapható gesztenyemassza megkönnyíti a dolgunkat, hiszen nem kell a gesztenye előkészítésével bajlódnunk. Nagyon finom, ajánlom szeretettel!
Hozzávalók 7-8 főre (28 cm-es tortaforma):
A tésztához:
- 25 dkg finomliszt
- 1 csipet só
- 20 dkg vaj vagy margarin
- 10 dkg porcukor
- 5 dkg holland kakaópor
- 1 db tojás
A töltelékhez:
- 25 dkg gesztenyemassza
- 1 csipet só
- 3 db tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 mk fahéj
- 4 ek porcukor
- 50 dkg mascarpone
A tetejére:
- 10 dkg porcukor
- 3 db tojásfehérje
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd hűtőbe tesszük minimum 1 órára. Ezt követően jól átgyúrjuk és lisztezett deszkán kinyújtjuk és sodrófával a kivajazott, kilisztezett piteformába tesszük. 180 fokra előmelegített sütőben 10 percig elősütjük.
Ezalatt a töltelék hozzávalóit összekeverjük. A gesztenyemasszát egy nagy tálba tesszük a mascarponéval együtt. Hozzáadjuk a tojásokat, a csipet sót, fahéjat, cukrot és vaníliás cukrot Alaposan elkeverjük és a krémet az elősütött tésztára öntjük. Visszatesszük a sütőbe és további körülbelül 25 percig sütjük. A tojásfehérjékből és a porcukorból kemény habot verünk, majd a torta tetejére kanalazzuk. 190-200 fokos sütőben, ha van grillfokozaton, körülbelül 10 perc alatt kicsit megkaramellizáljuk a habot. Figyeljünk rá, nehogy megégjen! A másik lehetőség, hogy egy karamellizálló pisztollyal flambírozzuk a torta tetejét:
Amikor az egész torta langyosra hűlt, hűtőbe tesszük és hidegen tálaljuk.