A Pangasius, más néven Cápaharcsa az egyik legolcsóbban elérhető, fehér húsú halfajta az európai piacon. Általában fagyasztva juthatunk hozzá, az ára mellett az egyik legnagyobb előnye, hogy szálkamentes. Az íze nem olyan intenzív, mint más halaké, pillanatok alatt elkészül, akár serpenyőben, akár sütőben sütjük. Kalóriatartalma és zsírtartalma is alacsony, így a diétázók is sikerrel illeszthetik étrendjükbe.
Hozzávalók 4 főre:
- 4 szelet pangasius halfilé (kb. 70 dkg)
- só-, bors-, fokhagymapor-, chili pehely ízlés szerint
- kb. 5 dkg vaj és / vagy olivaolaj
- fél citrom leve
Elkészítés:
A halfiléket érdemes fokozatosan kiolvasztani: vagyis először a fagyasztóból a hűtőbe tesszük és hagyjuk, hogy órák alatt olvadjon fel (így nem veszít sok folyadékot, így őrzi meg legjobban a textúráját és nem lesz száraz az elkészítés után).
A kiolvadt filéket megmossuk és fűszerezzük: sóval, borssal, fokhagymaporral, és egy kevés chili pehellyel. Néhány perc alatt kevés vajon és / vagy olivaolajon süssük a halfilé mindkét oldalát.
(Serpenyőben sütve elég kb. 2-3 perc, oldalanként. A hal akkor jó, ha omlós, viszont minél tovább sütjük, annál keményebb lesz.)
Közben citromlével ízlés szerint ízesítsük. Jelenleg grillezett répával és kukoricával tálaltam.