A tojáslevesről mindenkinek a „menzakaja” jut eszébe, amit vagy szerettek vagy utáltak 🙂
Ez egy francia tojásleves, de hogy mitől francia azt magam sem tudom, de anno egy baráti összejövetelen kóstoltam először. Elkértem a receptjét és készítem ezt a fajtáját szintén, azóta a tojásleves is, mint már sok más étel, új értelmet nyert.
Hozzávalók 4 főre:
- 8 db főtt tojás
- 1 db vöröshagyma
- 40 dkg sárgarépa
- fél citrom leve
- 3 db zöldségleves kocka
- 2 ek mustár
- 2 ek liszt
- 2 dl főzőtejszín
- 5 dkg vaj
- só-, bors ízlés szerint
- 3 szál újhagyma
Elkészítés:
A megtisztított sárgarépát és a főtt tojásokat lereszeljük a nagy lyukú reszelőn. A vöröshagymát pedig a finom lyukú reszelőn. A újhagymát apróra vágjuk. Egy kanál liszttel a vajból zsemleszínű rántást készítünk. Felöntjük a leveskockából készült zöldségleves alaplével, majd hozzáadjuk: a reszelt répát és tojást, valamint a vöröshagymát. Ízesítjük sóval, borssal, mustárral és a friss citromlével. Jól összeforraljuk kb. 10-15 percig. Ezután 1 ek liszttel kikevert tejszínnel behabarjuk. A végén az apróra vágott zöldhagymával megszórjuk.