Egy ilyen zseniálisan finom, forró, laktató levesből télen soha nem elég! Nagyon finom édeskés karamellizált ízvilág és a bor együtt egy levesben. A tetején rengeteg sajttal és egy pirított bagettel. Érdemes kipróbálni!
Hozzávalók: ( 4fő )
- 8 db vöröshagyma
- 2 szál póréhagyma
- 4 ek olivaolaj
- 5 dkg vaj
- 5 gerezd fokhagyma
- 1,5 l húsleves alaplé
- 1,5 dl száraz fehérbor
- só, -bors ízlés szerint
- 2 ek liszt
- 1 ek porcukor
- 3 db babérlevél
- 1 tk kakukkfű
- 1 tk fehérborecet
a tálaláshoz:
- 1 db bagett
- 15 dkg trappista vagy eidami sajt
- metélőhagyma vagy újhagyma
Elkészítés:
A vöröshagymát és a póréhagymát vékony szeletekre vágjuk és egy nagyobb fazékba dobjuk. Az olivaolajat hozzáöntjük és pár percig pároljuk, hogy kissé összeessen. A vajat és a porcukrot hozzáadjuk és kevergetve pár percig karamellizáljuk a hagymát. Közben a lisztet is hozzáadjuk és világosra pirítjuk. Beletesszük az apróra vágott fokhagymát és felöntjük a borral. Néhány perc után az alaplevet is hozzáöntjük és a fűszerekkel ízesítjük: sóval, borssal, babérlevéllel, kakukkfűvel és a borecettel. Jól elkeverjük és körülbelül 20 percig főzzük. Ezután sütőbe rakható tálakba szedjük a levest. Megszórjuk reszelt sajttal, erre teszünk 1-1 szelet bagettet, amit szintén vastagon sajttal megszórunk. 200 fokra előmelegített sütőben, körülbelül 5 perc alatt megsütjük.
A tetejét egy kis metélőhagymával vagy apróra vágott újhagymával megszórva tálaljuk.
Tipp: a sajttal megszórt bagetteket sütőpapírral bélelt tepsiben is megsüthetjük a sütőben. Ezután a leves tetejére helyezzük és így tálaljuk.