A Flódni minden kétséget kizáróan az askenázi zsidó konyha legismertebb süteménye.
Hagyományosan hanukára készítették, és teszik ezt ma is számos családban. A flódni azonban már rég túlnőtt nem egyszerűen a hanukai hagyományos menüsoron, de vallási hovatartozástól függetlenül készítik cukrászdákban éppúgy, mint otthon!
Ez egy édes, töltött sütemény.
Eredete biztosan a régmúltra tekint vissza – egyesek a középkori német és francia konyhákhoz, mások még korábbiakhoz kötik. Valószínűleg egykor biztosan nem a drága cukrot használták édesítésre, hanem a mézet, így talán még édesebb lehetett ez a sütemény. A mára költségesnek számító töltelék alkotók egykor megteremtek a ház körüli kertekben. Az is biztos, hogy a benne található mák és dió az európai kultúrkörben egyaránt a bőség szimbóluma, nem is véletlenül oly népszerűek a velük készült édességek, így az év végéhez közeledve, hiszen meg kell alapozni a következő év bőségét, gazdagságát!
A lekváros réteget nem érdemes kihagyni, de persze már így is nagyon gazdag ez a sütemény. Tehát a flódni igazi téli finomság, minden földi jóval megpakolva, alapvető összetevői: tészta több rétegben (amihez gyakran bort is kevernek) és a töltelékek: dió, mák, alma és a szilvalekvár.
Ha a diós bejglit kedveljük, a mákos bejglit szeretjük és az almáspite a kedvencünk, akkor ez a süti egy „igazi mix”, vagyis a három egyvelege: akkor a flódnit egyenesen imádni fogjuk. 🙂
Az édességek kedvelőinek íme:
Hozzávalók 6 – 8 főre:
Tésztához:
- 60 dkg liszt + a szóráshoz
- 4 db tojás
- 30 dkg vaj
- 50 ml száraz fehérbor
- 10 dkg porcukor
Mák töltelékhez:
- 20 dkg darált mák
- 4 ek méz
- 5 dkg cukor
- 5 dkg mazsola
- 120 ml száraz fehérbor
- 1 db citrom reszelt héja
- 20 dkg darált dió
- 4 ek méz
- 5 dkg cukor
- 5 dkg mazsola
- 120 ml száraz fehérbor
Alma töltelékhez:
- 1 kg alma
- 50 ml száraz fehérbor
- 5 dkg cukor
- 1 tk őrölt fahéj
- csipetnyi őrölt szegfűszeg
- 30 dkg házi szilvalekvár
- 1 db tojás a kenéshez
Elkészítés:
A tésztához a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, és a további összes hozzávalóval (tojás, fehérbor, porcukor) és egy rugalmas tésztát gyúrunk. (Ne ijedjünk meg, ha a tészta kicsit nyúlós és ragacsos, változni fog az állaga.) Lisztezett tálba tesszük, fóliával lefedjük, és hűtőbe tesszük minimum 1-2 órára. Ez idő alatt elkészítjük a töltelékeket. A lereszelt almát cukorral, és a fűszerekkel a borban, fedő nélkül megpároljuk, kb 8-10 perc alatt. Nem kell főzni, csak kissé megpuhuljon a töltelék, majd kihűtjük. A darált mákot, ill. a diót a hozzávalókkal és a borral, állandó keverés mellett összeforrósítjuk. Mindkét tölteléket kihűtjük. A tésztát a hűtőből kivesszük, átgyúrjuk, és 5 részre osztjuk. Próbáljuk meg úgy, hogy négy legyen kb. egyenlő méretű, és egy db tészta lehet egy picit nagyobb. Ez lesz az alsó lap. A nagyobb darabbal kezdjük, kissé lisztezett felületen tepsi méretűre nyújtjuk (kb. 25 x 35 cm). Sütőpapírral kibéleljük a tepsinket és belefektetjük az 1. lapot.
Erre jön a dió töltelék. A 2. lapot is kinyújtjuk. Erre jön a máktöltelék.
A 3. lapra az alma,
a 4. lapon lesz a szilvalekvár,
és az 5. tésztalap kerül a tetejére. A tészta tetejét megkenjük a kissé felvert egész tojással. Pár helyen megszurkáljuk (egy hústű segítségével) egészen a tepsi aljáig.
170 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és kb 60-70 perc alatt, aranyszínűre sütjük.