Skandináv desszert, azonban vitatott, hogy svéd, vagy finn. Az biztos, hogy a Brita torta nemzetközileg is ismert finomság. Ez a torta sok tejszínhabbal és gyümölccsel készül, tetején pirított mandulával. Nagyon finom és különleges, érdemes kipróbálni.
Hozzávalók (24 cm-es tortaformához) 6 főre:
A tésztához:
- 10 dkg liszt
- 1 dl tej
- 5 dkg étkezési keményítő
- 2 tk sütőpor
- 3 db tojássárgája
- 1 cs vaníliás cukor
- 10 dkg cukor
- 12,5 dkg vaj
A habcsóktetőhöz:
- 3 db tojásfehérje
- 10 dkg porcukor
- 5 dkg mandulaforgács
A krémhez:
- 25 dkg vaníliás krémtúró
- 2 dl habtejszín
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 cs Dr. Oetker Zselatin Fix Por
- 25 dkg bogyós gyümölcs (pl.: málna, áfonya, szeder)
További hozzávalók:
- 1 ek olaj
- porcukor
Elkészítés:
A tésztához habosra keverjük a vajat a cukrokkal. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd a sütőporral és keményítővel elkevert lisztet és a tejet. Egy tortaformát sütőpapírral kibélelünk és egy kevés olajjal megkenünk. Erre simítjuk a tésztát. A tojások fehérjét a porcukorral kemény habbá verjük, majd a tészta tetejére simítjuk. Megszórjuk a mandulaforgáccsal, majd 180 fokon körülbelül 30 percig sütjük. Hűlni hagyjuk.
Ezalatt elkészítjük a krémet: a vaníliás krémtúrót összekeverjük a vaníliás cukorral és a kemény habbá vert tejszínnel. A zselatin fixet is a krémhez keverjük. Aki édesebben szereti, ízlése szerint adhat még hozzá porcukrot. Ezután a kihűlt tésztát vízszintesen félbevágjuk és megtöltjük a következőképpen: tészta, krém, gyümölcs. Felülre az a tészta kerüljön, aminek a tetején a mandulás tojásfehérje megsült. Az összeállított torta tetejét egy kevés porcukorral megszórjuk. Néhány órára hűtőbe tesszük, majd szeleteljük és tálaljuk.