Ha rajongója vagy a Feketeerdő tortának és szereted a muffinokat, akkor ez az egyik kedvenced lesz!
Az íze hasonlít a jól ismert tortára, viszont jóval hamarabb elkészül és kezdő háziasszonyok is pikk-pakk az asztalra varázsolhatják. A látvány is önmagáért beszél, olyan gyönyörűek ezek a kis süti falatok! 🙂
Hozzávalók 4 főre (12 db):
A tésztához:
- 5 dkg vaj
- 15 dkg kristálycukor
- 10 dkg liszt
- 2 db tojás
- 1/4 tk szódabikarbóna
- 1/2 tk sütőpor
- 2 csipet só
- 5 dkg holland kakaópor
- 1 tk vanília aroma
- 1 dl tej
A krémhez:
- 1 üveg (350 g) meggybefőtt
- kb. 2-3 dl meggylé (a befőtt leve)
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 2,5 dl habtejszín
- 1,5 csomag habfixáló
- kb. 2-3 ek cukor (a meggykrémhez és a tejszínhabhoz)
A díszítéshez:
- fél tábla ét- vagy tejcsokoládé
Elkészítés:
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A muffin formákat kivajazzuk, vagy a muffin papírokat elhelyezzük benne. Egy nagy tálba tesszük a szobahőmérsékletű vajat és habverővel simára keverjük. Beleöntjük a cukrot és néhány percig kikeverjük a vajjal, hogy lágy, könnyed állagú legyen. Ezután egyesével hozzáadjuk a tojásokat és jól elkeverjük. Egy másik tálba kimérjük a száraz hozzávalókat: lisztet, szódabikarbónát, sütőport, sót, kakaóport és összekeverjük őket. A vanília aromát és a tejet kimérjük és elkeverjük őket. A vajas krémhez apránként, felváltva adagoljuk a lisztes, illetve a tejes keveréket. Végül alaposan összekeverjük az egészet és a formákba kanalazzuk a masszát. Kb. 15 percig sütjük, de tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e. Még a formában 5-10 percig hűlni hagyjuk, majd kivesszük a formából és így hűtjük ki teljesen.
Közben elkészítjük a meggyes krémet. A kimagozott meggybefőttet leszűrjük. A levéből körülbelül 3 deciliternyit egy lábasban melegíteni kezdünk. Hozzáadjuk a cukrot és a pudingport, majd folyamatos keverés mellett készre főzzük. Ezután hozzákeverjük a meggyszemeket. (Díszítéshez tegyünk félre néhány szemet.)
Közben a tejszínt is felverjük a cukorral és a habfixálóval. A kész muffinokról levesszük a papírt és félbevágjuk őket. Az alsó részre helyezünk a meggyes krémből és erre pedig a tejszínhabból. A muffinok tetejét ráhelyezzük és kevés tejszínhabbal díszítjük. Egy szem meggyel és reszelt csokoládéval megszórva kínáljuk.