Anyukám születésnapjára készítettem ezt a tortát. A krémje nagyon finom, nem is lehetne másként, hiszen a mascarpone és a kétféle csoki fúziója csakis bomba siker lehet.
Hozzávalók (24 cm-es tortaformához), kb. 6 főre
A tésztához:
- 10 dkg finomliszt
- 15 dkg cukor
- 3 db tojás
- 1 ek holland kakaópor
- 1 csipet só
- 1/4 tk sütőpor
- 5 dkg puha vaj
A krémhez:
- 10 dkg kb. 70%-os étcsokoládé
- 10 dkg fehércsokoládé
- 3 db tojássárgája
- 50 dkg mascarpone
- 10 dkg cukor
Az oldalára:
- 3-4 dkg szeletelt mandula
Elkészítés:
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A lágy vajat habosra keverjük a cukorral. A tojások fehérjét és a sárgáját szétválasztjuk. A fehérjét a csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgáját a vajas cukorhoz adjuk és fehéredésig keverjük. Egy tálban a lisztet, a sütőport, a kakaót összekeverjük, majd apránként a tojássárgával kikevert masszához keverjük. Végül a kemény tojásfehérjét is óvatosan beleforgatjuk. Sütőpapírral kibélelünk egy körülbelül 24 cm-es tortaforma alját és a masszát beleöntjük, majd körülbelül 20 perc alatt készre sütjük. Ezután megvárjuk, hogy a tészta kihűljön, ez idő alatt halvány színűre megpirítjuk a mandulát.
Elkészítjük a krémet is: a tojássárgákat a cukorral vízgőz felett, kézi habverővel felverjük, amíg folyós lesz. A csokikat szintén vízgőz felett, külön-külön tálkában felolvasztjuk. A mascarponét elfelezzük, az egyik feléhez keverjük az étcsokit és a tojásos massza felét. A másik feléhez a fehércsokit és a tojásos massza másik felét. A krémeket hűtőbe tesszük, hogy hideg legyen. Körülbelül egy óra múlva a tészta tetejére öntjük a fehércsokis krémet. Ezután óvatosan ráöntjük az étcsokis krémet, de nem keverjük teljesen bele, hanem egy hurkapálcika segítségével körkörös mozdulatokat végzünk. Ezáltal márványos lesz, összekeveredik a fehér és a fekete csoki. Néhány órára a hűtőbe tesszük, majd levehetjük róla a tortaforma oldalát. Már csak annyi dolgunk maradt, hogy a torta oldalára nyomkodjuk a pirított mandulát.