Lehet csirkemellből, rostélyosból, vagy akár szűzérméből készíteni. Bármelyik ízletes húsból is készül „Esterházy módra”, az mindenképpen egy tejfölös-boros-zöldségmártásos ragut takar. Nagyon ízletes, pikáns vadasszerű mártás, amiben a zöldségek julienre vannak vágva.
Isteni! 🙂
Hozzávalók 4 főre:
- 1 kg csirkemell filé
- 20 dkg sárgarépa
- 20 dkg fehérrépa
- 1 db vöröshagyma
- 3 db babérlevél
- 1 dl száraz fehérbor
- 2 dl tejföl
- 1 ek citromlé
- 2 ek mustár
- kb. 1 ek liszt
- só-, bors-, ételízesítő ízlés szerint
- 1 csipet őrölt fűszerpaprika
- 1 csipet cukor
- 3 ek mustár
- 1 db vöröshagyma szeletelve
- kb. 1 tk bors
- 2 db babérlevél
- 1 dl olaj
Elkészítés:
A megtisztított csirkemellet ujjnyi csíkokra vágjuk. A pác hozzávalóit összekeverjük: a mustárt, borsot, babérlevelet, és az olajat. A húst összeforgatjuk a páccal és egy zárható edénben néhány órát, vagy akár egy éjszakán át pácoljuk. Ezután eltávolítjuk belőle a babérlevelet, a hagymát és egy nagyobb serpenyőt felforrósítunk. Az olajos – pácos húst jól átforgatjuk benne, fedő nélkül sütjük, amíg a hús a levét elfövi. A vöröshagymát kockára vágjuk, a fehér- és a sárgarépát vékony hasábokra. Amikor a hús már elég puha, de még nem teljesen, akkor hozzáadjuk a zöldségeket (a répákat és a vöröshagymát), a babérlevelet, sózzuk és borsozzuk. Ízesítjük még kevés ételízesítővel, egy csipet fűszerpaprikával és cukorral. Meglocsoljuk a borral és kevés vízzel, lefedve takarékon puhára pároljuk. Folyamatosan kevés lében pároljuk és, ha szükséges, utána öntünk még egy kevés vizet. A tejfölből és a lisztből kevés vízzel (attól függ mennyi mártást szeretnénk) habarást készítünk. Az ételt behabarjuk, mustárral, kevés citromlével kellemesen pikánsra ízesítjük. Sokfajta köret illik hozzá, tésztával, spagettivel, vagy burgonyafánkkal tálaljuk.