Skip to content

Erdélyi csorba húsgombóccal

Print Friendly, PDF & Email

 

Tartalmas, laktató leves, a mi gulyásunkhoz hasonló. Sokan tévesen csorba levesnek hívják, pedig a „csorba” szó maga is levest jelent. A lestyán különleges ízt ad neki, érdemes kipróbálni. Nem nagyon igényel második fogást. Talán egy palacsinta vagy ehhez hasonló édesség ajánlható utána.

Hozzávalók 5-6 főre:

  • 40-50 dkg darált marhahús
  • 1 db tojás
  • 5 dkg rizs
  • 1 db vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma (zúzott)
  • 3 ek olaj
  • 4 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 1 kis db zeller
  • 1 kis db karalábé
  • 2 dl tejföl
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 ek citromlé
  • 2 db babérlevél
  • só-, bors-, lestyán (friss vagy szárított) ízlés szerint
  • 2 db zöldségleves kocka

Az olajon megdinszteljük a vöröshagymát. Hozzáadjuk a kis darabokra vágott karalábét és zellert, valamint a karikára vágott répákat. Felöntjük kb. 2-3 l vízzel, ízesítjük sóval, borssal, babérlevéllel, lestyánnal és hozzáadjuk a 2 db zöldségleves kockát, majd hagyjuk főni. A darált húshoz hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a sót, a borsot, 1 tojást és a rizst. Gusztusos kicsi gombócokat formázunk, és beletesszük őket a forrásban lévő levesbe. Addig főzzük, ameddig a zöldségek és a gombócok is megpuhulnak (kb. 45 perc). Ezután elkészítjük a tejfölös habarást, óvatosan beleöntjük a szintén forrásban lévő levesbe. Ízesítjük citromlével, ha van, akkor apróra vágott friss lestyánnal (ha nincs akkor szárított lestyánt használunk). Felforralás után tálalhatjuk is.

 

4 thoughts on “Erdélyi csorba húsgombóccal”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük