Tartalmas, laktató leves, a mi gulyásunkhoz hasonló. Sokan tévesen csorba levesnek hívják, pedig a „csorba” szó maga is levest jelent. A lestyán különleges ízt ad neki, érdemes kipróbálni. Nem nagyon igényel második fogást. Talán egy palacsinta vagy ehhez hasonló édesség ajánlható utána.
Hozzávalók 5-6 főre:
- 40-50 dkg darált marhahús
- 1 db tojás
- 5 dkg rizs
- 1 db vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma (zúzott)
- 3 ek olaj
- 4 db sárgarépa
- 2 db fehérrépa
- 1 kis db zeller
- 1 kis db karalábé
- 2 dl tejföl
- 2 evőkanál liszt
- 1 ek citromlé
- 2 db babérlevél
- só-, bors-, lestyán (friss vagy szárított) ízlés szerint
- 2 db zöldségleves kocka
Az olajon megdinszteljük a vöröshagymát. Hozzáadjuk a kis darabokra vágott karalábét és zellert, valamint a karikára vágott répákat. Felöntjük kb. 2-3 l vízzel, ízesítjük sóval, borssal, babérlevéllel, lestyánnal és hozzáadjuk a 2 db zöldségleves kockát, majd hagyjuk főni. A darált húshoz hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a sót, a borsot, 1 tojást és a rizst. Gusztusos kicsi gombócokat formázunk, és beletesszük őket a forrásban lévő levesbe. Addig főzzük, ameddig a zöldségek és a gombócok is megpuhulnak (kb. 45 perc). Ezután elkészítjük a tejfölös habarást, óvatosan beleöntjük a szintén forrásban lévő levesbe. Ízesítjük citromlével, ha van, akkor apróra vágott friss lestyánnal (ha nincs akkor szárított lestyánt használunk). Felforralás után tálalhatjuk is.
ma fogom elkészíteni, még soha nem ettem ilyen levest :)))
épp most főzöm, ez valami isteni finom! mert már belekóstoltam 😀 csak ajánlani tudom!!
nagyon finom!4 imádom! :)))
épp most is ez fől 😀