Az eperszezonban el sem tudok képzelni finomabb süteményt. A kedvencem az eper és a krémes vaníliapuding, mindez egy habkönnyű piskótában. Nagyon finom és egyáltalán nem bonyolult elkészíteni.
Hozzávalók 4 főre:
- 4 db tojás
- 10 dkg cukor
- 1 csipet só
- 1 ek vanília aroma
- 1 dl olaj
- 1 dl víz
- fél csomag sütőpor
- 25 dkg liszt
- 50 dkg eper
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 5 ek cukor
- 4 dl tej
- 2-3 ek porcukor a szóráshoz a tetejére
Elkészítés:
Először is elkészítjük a pudingot. A pudingport a cukorral és egy kevés tejjel csomómentesre keverjük. A maradék tejet egy fazékba öntjük és melegíteni kezdjük. Ezután hozzáöntjük a pudingos keveréket. Folyamatos keverés mellett besűrítjük, készre főzzük. Félretesszük, hűlni hagyjuk, de néha megkeverjük, hogy ne bőrösödjön.
Az epret megmossuk, szárát eltávolítjuk és félbevágjuk.
Elkészítjük a tésztát: a tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgájához szórjuk a cukrot, a vanília aromát és gyors mozdulatokkal fehéredésig keverjük. Ezután a vizet és az olajat is hozzáöntjük. A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd több adagban a tojássárgához adjuk és csomómentesre keverjük. Végül óvatosan egy keverőlapáttal beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét is.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe (mérete körülbelül 33 x 22 cm) öntjük a tésztát. A kihűlt vaníliapudingot egy kanállal foltokban a tésztára halmozzuk. A tészta tetejére sorakoztatjuk a félbevágott eperszemeket (a vágott felükkel lefelé), kicsit bele is nyomkodjuk őket a tésztába.
Körülbelül 30 perc alatt készre sütjük a süteményt.
Most is tűpróbával érdemes ellenőrizni!
Langyosra hűtve, kockára vágva, porcukorral megszórva tálaljuk.