Az édes tejkrémes töltelékhez nagyon jól illik a zamatos, édes, friss eper.
Sokszor említettem már, hogy a kedvenc gyümölcsöm az eper. Ezért eperből szeretek mindig próbálkozni, újabb recepteket kipróbálni. A mostani egy sütés nélküli, nagyon finom sütemény.
Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:
a kekszalaphoz:
- 25 dkg háztartási keksz
- 10 dkg vaj
a krémhez:
- 40 dkg sűrített tej konzerv
- 3 db tojássárgája
- 1 csipet só
- 1 ek vaj
- 5 ek tej
- 4 ek étkezési keményítő
- 2 ek cukor
- 1 ek vaníliáscukor
további hozzávalók:
- 35 dkg eper
- 3 dl habtejszín
- 1 cs habfixáló
Elkészítés:
Elkészítjük a keksz alapot: a háztartási kekszet összetörjük és elkeverjük a puha vajjal. A tortaformába öntjük és szépen, egyenletesen belenyomkodjuk. (Úgy, hogy egy kis pereme, széle is legyen!)
Elkészítjük a krémet: a sűrített tejet egy fazékba öntjük. Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliáscukrot és a tojássárgáját.
A keményítőt a tejjel csomómentesre keverjük és ezt is hozzáadjuk. Kis lángon melegítjük, addig kevergetjük, amíg be nem sűrűsödik. Ezután levesszük a lángról és belekeverjük a csipet sót és a vajat. Még melegen a kekszes alapra öntjük és a hűtőbe tesszük egy órára.
Néhány szép epret félreteszünk a díszítéshez. A többi megmosott epret felkockázzuk és a kihűlt krém tetejét megszórjuk vele. A habtejszínből a habfixálóval kemény habot verünk. (Ha nem cukrozott a habtejszín, akkor ízlés szerint cukrot adjunk hozzá!)
Hűtőbe tesszük néhány órára.
Tálalás előtt, pár szem eperrel díszítjük a torta tetejét.