Még mindig eperszezonra egy ajánló. Még másnap is nagyon finom. Gyerekeknek iskolába tízóraira, uzsonnára is kitűnő, az enyémnél is sikere volt (tízóraira ezt csomagoltam neki).
Hozzávalók 4-5 főre:
- 30 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 3 ek cukor
- 6 ek hidegvíz
- 30 dkg eper
- kb. 10 ek eperlekvár
- 1 tojás (kenéshez)
Elkészítés:
A hideg felkockázott vajat összemorzsoljuk a liszttel, ezután hozzáadjuk a vizet és a cukrot. Jól összegyúrjuk, majd gombócot formázunk belőle és folpackba csomagolva a hűtőben pihentetjük kb. 1 órán át. Ez alatt az idő alatt előkészítjük az epret: csumázzuk, megmossuk és felszeleteljük. A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd kb. 12 cm átmérőjű köröket vágunk ki belőle (én kistányért használtam a körök elkészítéséhez). 7-8 darab jön ki belőle (tészta vastagságától függ).
A tésztát megkenjük a lekvárral, de hagyjunk kb. 1 cm-es peremet a széleken. Ezután rárakjuk az eperszeleteket. Ráhajtjuk a tészta peremét (ujjunkkal egy kicsit össze is csipkedhetjük a széleket), megkenjük a tojással. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a lepényeket, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.