Az édesburgonya, más néven batáta egyre népszerűbb nálunk is.
Ez a recept egy nagyon egyszerű és nagyon finom, a népszerű paleo, vegán diétáknak is megfelelő édesburgonya recept. Kiváló köret, egészséges, rost- és vitamindús táplálék. A batáta távoli rokona a krumplinak, habár felhasználni hasonlóan lehet, de az íze teljesen más. Mivel kellemesen édeskés, nem véletlen az édesburgonya elnevezés.
Nekem nagyon ízlik, amióta megkóstoltam. Egyik kedvencemmé vált és sűrűn készítem a a családom kívánságára is.
Hozzávalók 4 főre:
- 1,5 kg édesburgonya
- kb. fél dl olivaolaj
- só-, bors ízlés szerint
Elkészítés:
Az édesburgonyát meghámozzuk és tetszőlegesen felvágjuk, akár nagyobb kockákra vagy hasábokra. A megmosott és megszárított burgonyát egy sütőpapírral bélelt nagy tepsibe tesszük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és meglocsoljuk az olivalolajjal.
A két kezünkkel forgassuk meg az egészet, hogy mindenhol befedje az olaj. A 170 fokra előmelegített sütőben (ha van, légkeveréses) sütjük körülbelül 20 percig. Ezután 200 fokon (alsó-felső sütés) készre sütjük, körülbelül újabb 15 perc alatt.
Tipp: alkalmanként egy fej vöröshagymát és 5-6 gerezd fokhagymát is adok hozzá szeletekre vágva.
Érdemes így is kipróbálni.