A selymes, élénk színű édesburgonya püré nagyon finom és különleges köret. A rendkívül egészséges édesburgonya, akár ünnepli fogások mellé is kiváló. Nagyon egyszerű és ízletes ez a burgonya köret.
Pár éve még kevesen ismerték a narancssárga színű batátát, de ma már szinte mindenhol kapható ez a zöldség. Az utóbbi években én is nagyon megkedveltem. Korábban készítettem már többféle édesburgonyás finomságot. Most pürét készítettem belőle. Ráadásul úgy, hogy sütőben megsütöttem az édesburgonyákat, mert így koncentrálódik az íze, míg vízben főzve, valamennyi kifő belőle.
Isteni finom lett.
Hozzávalók 4 főre:
- 1,5 kg édesburgonya
- 10 dkg vaj
- 1 ek méz
- só-, bors ízlés szerint
- 1,5 dl tej
Elkészítés:
Az édesburgonyát megtisztítjuk, megmossuk, majd kisebb darabokra vágjuk. Egy tepsibe tesszük és 200 fokra előmelegített (vagy 180 fokon légkeveréses) sütőben körülbelül 50 perc alatt puhára sütjük. Félidőben átforgatjuk, hogy minden oldala egyformán puhuljon. Amikor készen van, egy tálba tesszük és egy villával összenyomkodjuk. Hozzáadjuk a vajat, a meleg tejet és a mézet. Sóval, borssal ízesítjük ízlés szerint. Összeforgatjuk, majd egy botmixerrel pürésítjük.
Ezt a köretet a Whiskeys pikáns szószos csirkemell gombaraguval és édesburgonya pürével receptemhez készítettem.