Kezdő háziasszony koromban nagy előszeretettel vásároltam az üveges, kész mártásokat. Ezt a fajtát, az édes-savanyút nagyon szerettük, pedig nem vagyok híve az ilyen kész termékeknek. Úgy gondoltam, hogy nem lehet nagy ördöngősség elkészíteni. Valóban nem az, sőt!
Ha egyszer elkészíted otthon, az édes-savanyú csirkét, tuti nem fogsz többet a gyorskajáldában ilyet enni! Sertésszűzzel készítve is ki lehet próbálni, aki nem csirkemellből szeretné.
Hozzávalók 4 főre:
- 70-80 dkg csirkemell
- 4 ek szójaszósz
- 2 ek Worchester szósz
- 1 ek Sherry ecet
- 2 ek barna cukor
- 1 ek étkezési keményítő
- 2 ek olaj + 2 ek szezámolaj
- 4 ek ketchup
- 5 dkg sűrített paradicsom
- 3 db sárgarépa
- 1 db piros kaliforniai paprika
- 1 db nagy vöröshagyma
- 50 dkg ananász konzerv (1 doboz)
- 1 dl ananászlé
- 5 dkg friss gyömbér
- 1 kk chili paprika
- 4 gerezd fokhagyma
- só-, bors-, ételízesítő ízlés szerint
Elkészítés:
A csirkemellet megtisztítjuk és kb. 1 cm-es csíkokra vágjuk, majd szója- és Worchester szósszal leöntve hűtőbe tesszük 2-3 órára pácolódni. (Nekem egy éjszakát szokott állni. Így a kényelmesebb: előző este bepácolni.) A hagymát fél karikára, a répát és a paprikát egyenlő vékony csíkokra vágjuk. A gyömbért is apróra daraboljuk. A hagyma szeleteket a napraforgó olaj és szezámolaj keveréken megpirítjuk. Amikor barnulni kezd, hozzáadjuk a répát és megszórjuk a barna cukorral. Kicsit karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a csirkemell csíkokat és a paprikát. Fűszerezzük sóval, borssal, ételízesítővel, zúzott fokhagymával és apróra vágott friss gyömbérrel, chili paprikával. Fontos, hogy az édes, a savanyú és a mérsékelten csípős ízhatás együttesen kell érvényesüljön! Hozzáöntjük a Sherry-t és a ketcupot, valamint a sűrített paradicsomot. Kevés vizet adunk hozzá és wokban összefőzzük az alapanyagokat. Amikor majdnem kész, beletesszük az apróra darabolt ananászt és az ananászlevet is. Jól összeforraljuk. A keményítőt elkeverjük néhány kanál hideg vízzel és besűrítjük vele a szószt. Párolt rizzsel tálaljuk.