A dödölle hagyományos magyar étel. Hajdan igen népszerű volt. Köretnek és magában is nagyon finom. Az elkészítése nem bonyolult, viszont kicsit macerás és nehéz utána elmosogatni a lábast. 🙂
De isteni az íze és ezzel kárpótolja a befektetett munkát!
Hozzávalók 4 főre:
- 1 kg burgonya
- kb. 25 dkg liszt
- 3 db nagyobb fej vöröshagyma
- kb. 15 dkg sertés zsír
- 1 tk őrölt fűszerpaprika
- só ízlés szerint
- tálaláshoz: tejföl
Elkészítés:
Egy nagy serpenyőben felforrósítjuk a zsírt és a kockára vagy félkarikára vágott vöröshagymát hozzáadjuk. Picit megsózzuk és aranybarnára sütjük. A tűzről félrehúzva rászórjuk a pirospaprikát és elkeverjük. A burgonyákat meghámozzuk és apró kockákra vágjuk, majd annyi sós vízben, amennyi éppen ellepi feltesszük főni. Mikor a krumpli megfőtt, visszakapcsoljuk a tűzhelyet közepes, vagy még kisebb fokozatra. A tűzről félrehúzva (a vizet nem öntjük le róla) egy krumplinyomóval simára törjük a burgonyát. Majd visszatesszük a tűzre és több részletben hozzáadjuk a lisztet és egy fakanállal elkezdjük dagasztani. Alaposan elkeverjük a lisztet és a burgonyát. Folyamatosan keverjük, összefőzzük, legalább 5 percig, míg teljesen sima nem lesz. Bevallom, ez egy kicsit fárasztó művelet, nem kevés izomerőre van szükség a keveréshez! 🙂 Akkor jó, ha már alig lehet megmozdítani benne a fakanalat. (A liszt mennyisége, adott esetben lehet több vagy kevesebb is. Ez nagyban függ a krumpli minőségétől.)
A megsült vöröshagymát egy tányérra kiszedjük, hogy ne süljön majd tovább. Ezután 2 kanál segítségével (közben mártogassuk a zsírba a kanalat is) galuskákat szaggatunk a zsírba, amit közben is a zsírral locsolgatunk és mindegyik oldalát szép pirosra sütjük. Végül megszórjuk az isteni sült hagymával és tálalhatjuk is. Ha nem köretként fogyasztjuk, akkor tejfölt is kínálhatunk mellé.
Tipp: A dödölle egyébként egytálétel, tálalhatjuk tejföllel, akár pirított szalonnával, de köretként is jól illik például sültek vagy vadpörköltek mellé.