Gyermekkorom emlékeit idézi, amikor nálunk vagy a nagymamámnál disznóvágás volt. ♥
A disznóvágás fontos tartalmi eleme, és egyben alkalom is arra, hogy együtt legyen a család, összejöjjenek a barátok, a szomszédok. A disznóölés után kezdődött a disznó feldolgozása. Ilyenkor sok házi finomság készült, pl. hurka, kolbász, disznósajt. Sajnos én a belsőségeket sosem kedveltem, így a hurka sem tartozott a kedvenceim közé. Viszont imádtam az ebédre készített isteni, ízletes sült pecsenyét, amit mindig hatalmas üstben sütött a nagymamám az udvaron.
A pecsenyéhez zsíros és színhúst egyaránt válogatunk a sütéshez, minél többféle húsból készül, annál finomabb, jobb ízű lesz!
Az online szótár szerint a pecsenye: frissen sült hús, ízletesen elkészítve.
Legyen ez a végszó, ennél találóbb én sem lehettem volna! Próbáljátok ki ti is és igazat adtok nekem.
Hozzávalók kb. 5-6 főre:
- 50 dkg sertéslapocka
- 1 kg oldalas
- 50 dkg tarja vagy comb
- kb. 20 dkg sertészsír
- kb. 1 dl száraz fehérbor
- 1 fej fokhagyma
- 5 db vöröshagyma
- só-, bors-, őrölt kömény ízlés szerint
Elkészítés:
A megtisztított húsokat feldaraboljuk, ügyelve arra, hogy nagyjából hasonló méretűek legyenek. A megtisztított vöröshagymát hosszában kettévágjuk és a feleket lefektetve keresztben felszeleteljük. A zsírból körülbelül 5 dkg-ot felmelegítünk abban a serpenyőben, amiben készítjük a pecsenyét. A maradék zsírt pedig egy kis edényben felforrósítjuk, annyira, hogy sercegjen. A húsokat sózzuk, borsozzuk és a zsírra pakoljuk. A sercegő, forró zsírral meglocsoljuk a húsok tetejét, majd zúzott fokhagymával megkenjük és rátesszük a vöröshagyma szeleteket is. Ízlés szerint még fűszerezzük sóval, borssal, őrölt köménnyel. Locsoljuk meg a borral és egy kevés vízzel, majd fedő alatt, lassú tűzön pároljuk órákon át. Amikor a húsok megpuhultak, akkor levesszük a fedőt és zsírjára sütjük, pirítjuk. A kész pecsenyét frissen, melegen, párolt káposztával, dödöllével , vagy hagymás tört burgonyával tálaljuk. De azoknak, akik már kóstolták kihűlt állapotban, „zsírjában megfagyva”, mindenkinek megegyezik a véleménye arról, hogy talán még finomabb, mint melegében!
Muszáj megemlítenem még, hogy számomra nagyszerű eledelnek számít az edény aljában található hagymás-húsos zsiradék, amit ropogós, fehér kenyérrel ajánlok fogyasztani!
Fejedelmi eledel, készítsétek el ti is! 🙂