A hagyományos linzer, a mai napig töretlen népszerűségnek örvend, akár torta formában készítjük, akár aprósüteményként. A linzer igazi klasszikus, a szocializmus egyik élmunkás aprósüteménye, nincs olyan, aki ne ismerné!
Én most egy kicsit változtattam a hagyományokon, és még dióval megszórva fokoztam az élvezetet. Általában karácsonyi aprósütinek készítem, de év közben is sikerül rávenni :).
Az elkészült, omlós linzer valójában néhány óra (a legjobb egy éjszaka) pihenés után igazi csemege.
Hozzávalók 6 főre:
A tésztához:
- 25 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 30 dkg finomliszt
- 6 dkg darált dió
- 1 tk őrölt fahéj
A tetejére:
- 5 ek porcukor
- 4 dkg durvára vágott dió
- 3 ek rum
- kb. 20 dkg málna- vagy ribizli lekvár
Elkészítés:
Egy tálban a lágy vajat habosra keverjük néhány perc alatt. Egy másik tálban összedolgozzuk a lisztet, a cukrot, a diót és a fahéjat. Ezután a lisztes keveréket a vajhoz keverjük. Összegyúrjuk és a tésztagombócot becsomagoljuk, majd hűtőbe tesszük 1-2 órát pihenni. Később egy lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát kb. 4-5 mm vastagságúra. Linzer- vagy pogácsa szaggatóval kis köröket szaggatunk a tésztából:
Mikor az egész tészta megvan, összepárosítjuk őket és mindegyiknek a felét kilyukasszuk a közepén, az alsó felét meghagyjuk. Ezután a korongokat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 15 perc alatt halvány színűre sütjük.
Egy tálcára szedjük őket, hagyjuk kihűlni ameddig a többit is megsütjük. Egy kis tálban habverővel összekeverjük a porcukrot és a rumot, majd megkenünk vele minden felső linzerkarikát. Ezután megszórjuk az apróra vágott dióval. Ez lesz a sütik teteje:
Az alsó részekre egy kis kanál lekvárt kanalazunk, elkenjük és összeragasszuk őket a felső, diós tetejükkel. Érdemes kis időt várni, fogyasztás előtt hűvösre tenni a sütiket, hogy a lekvártól összeragadjanak és megkössenek.