Egy régebbi Kiskegyed konyhában olvastam ezt a receptet, amit most újra elővettem és megsütöttem. Fincsi a diós, de isteni a nutellás is. Lehet legközelebb mákosan is kipróbálom!
Hozzávalók 4 főre:
A tésztához:
- 2 db tojás
- 250 g natúr joghurt vagy kefír
- 10 dkg vaj
- 7 ek cukor
- 1 kk só
- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg (fél kocka) élesztő
- 1 dl tej
Diós töltelékhez (8-9 darabhoz):
- 20 dkg darált dió
- 3 ek baracklekvár
- 10 dkg cukor
- 0,5 dl tej
Nutellás töltelékhez (3-4 darabhoz):
- kb. 150 g nutella
A kenéshez:
- 1 db tojás sárgája
Elkészítés:
A tojásokat egy tálba tesszük és kikeverjük a cukorral és a sóval, majd a joghurtot és az olvasztott vajat is hozzákeverjük. Az élesztőt langyos tejben, meleg helyen felfuttatjuk és a liszttel együtt a tojáshoz adjuk. Lágy, kicsit ragadós tésztát dagasztunk belőle. Akkor jó, amikor a tészta elválik az edény falától, majd kiolajozott tálba tesszük és letakarva, meleg helyen pihentetjük. Néhány óra múlva egy lisztezett gyúródeszkán átgyúrjuk és körülbelül 12 részre vágjuk. A töltelék hozzávalóit (a diót, a cukrot, a lekvárt és a tejet) egy lábasba tesszük, majd kicsit összemelegítjük. Egy nagy gáztepsit sütőpapírral kibélelünk, a sütőt pedig 180 fokra előmelegítjük. A kis tésztadarabokat egyesével vékony, ovális alakúra kinyújtjuk és megkenjük a diós töltelékkel. A megmaradt tésztákat pedig megkenjük a lágy nutellával. Szorosan feltekerjük és kettéhajtjuk őket.
A hajtás felőli részen, a végétől körülbelül 1,5 cm-re átvágjuk a tésztát és az így kapott szirmot kifordítjuk.
A tepsibe sorakoztatjuk a szívecskéket. A tésztát lekenjük a tojás sárgájával:
20 – 25 perc alatt megsütjük, porcukorral megszórva kínáljuk.
Nagyon-nagyon szépek lettek. Én már régen sütöttem őket, sőt tulipánost, lepkét, a kisszirmú virágot mákosat és kókuszosat. Volt kakaós, diós, mákos nutellás. Imádtam bibelődni vele.