A „hivatalos” megfogalmazás szerint a darázsfészek egy sütőben sütött, kelt tésztából, csigavonalban tekert, dióval készített étel neve.
Talán az egyik legfinomabb kelt tésztás sütemény: igazán puha és foszlós, édes tészta, mennyei diós töltelékkel.
Hozzávalók 4 főre:
A tésztához:
- 40 dkg finomliszt
- 3 db tojássárgája
- 3 dkg élesztő
- 2 dl tej
- 1 csipet só
- 2 ek cukor
- 10 dkg margarin vagy vaj
A töltelékhez:
- 15 dkg vaj
- 15 dkg darált dió
- 15 dkg cukor
A forma kikenéshez:
- 4 dkg margarin vagy vaj
A locsoláshoz:
- 2 dl főzőtejszín
- 2 ek cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
A tésztához az élesztőt a meglangyosított, cukros tejbe morzsoljuk és felfuttatjuk. Egy nagy tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a kevés sót és beleöntjük az élesztős tejet, majd a tojások sárgájával és a margarinnal összegyúrjuk. Meleg helyen, letakarva, körülbelül egy órát pihentetjük, majd lisztezett gyúrólapon ujjnyi vastagra, téglalap alakúra nyújtjuk.
Elkészítjük a tölteléket: a vajat a cukorral habosra keverjük, beletesszük a diót is, majd a tésztára kenjük.
A rúdból körülbelül 3 cm vastag szeleteket vágunk és kivajazott pite formába, vagy tepsibe egymástól ujjnyi távolságra tesszük. (Nekem 13 darab tekercs lett belőle.)
A maradék vajat a tekercsek közé locsoljuk. Körülbelül még fél órát kelni hagyjuk a formában (az enyémen látszik is, hogy szépen megkelt, és összebújtak a kis csigáim :)), majd 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük. (Alsó rácson kell sütni, mert az alja sül meg nehezebben.) Körülbelül 20 perc után a kristály- és vaníliás cukorral édesített tejszín felével meglocsoljuk, majd még 10 percig sütjük tovább.
Azután meglocsoljuk a tejszín másik felével is, és körülbelül újabb 10 perc alatt készre sütjük.
Természetesen a sütési idő eltérő lehet, mert mindenki sütője más! Amikor elkészült, néhány perc után érdemes egy tálcára, vagy tányérra borítani. Szerintem langyosan a legfinomabb, esetleg vanília sodót is kínálhatunk mellé.