A csokis sütemények minden alkalomra ideálisak, nem nagyon lehet velük melléfogni. Bárkit vársz vendégségbe, ez az, amire nem tudnak majd nemet mondani. Ráadásul a tetején egy kis savanykás gyümölcs és tejszínhab, tökéletes összhatást nyújt majd.
Ezt a süteményt (vagy legalábbis ehhez hasonlót) egy helyi étteremben kóstoltam először. A pontos receptet nem sikerült ugyan megtudnom, de ez nem vette el a kedvem, hanem próbáltam megalkotni a saját verziómat. Döntsétek el ti, szerintem nagyon jól sikerült!
Hozzávalók 6-7 főre (egy nagy gáztepsihez):
A piskótához:
- 8 db tojás
- 8 ek cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 8 púpozott ek liszt
- 1 csipet só
- 1 cs sütőpor
A krémhez:
- 2 cs Dr. Oetker Aranka csokoládés krémpor
- 20 dkg étcsokoládé
- 20 dkg vaj vagy margarin
- 2 dl habtejszín
- 6 ek Holland kakaópor
- 6 dl tej
- 20 dkg szeder vagy málna
- 3 ek cukor
A csokiöntethez:
- 20 dkg vaj
- 5 dkg Holland kakaópor
- 15 dkg porcukor
- 7 ek tej
A tetejére:
- tejszínhab ízlés szerint
Elkészítés:
Egy nagy tálban a tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral és a vaníliás cukorral. A lisztet egy másik tálba szitáljuk és összekeverjük a sütőporral. A tojások fehérjéből egy csipet sóval kemény habot verünk. A tojások sárgájára rászórjuk a liszt felét, majd rátesszük a tojás fehérjét és ráhintjük a tetejére a maradék lisztet. Óvatosan összedolgozzuk egy fakanállal úgy, hogy a tojáshab ne törjön össze. A masszát egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és 180 fokra előmelegített sütőben aranysárgára sütjük. A megsült piskótát kis ideig a sütőben hagyjuk hűlni, majd egy tálcára borítjuk és lehúzzuk róla a sütőpapírt. Megfordítjuk és hagyjuk teljesen kihűlni. Fontos, hogy a sütő ajtaját a sütés közben ne nyissuk ki, mert a tészta összeesik!
Elkészítjük a csokoládé krémet: a krémporokat a tejjel egy robotgéppel felverjük. Egy másik tálban a vajat, a cukrot és a kakaóport mikróban felolvasztjuk. Amikor kihűlt, akkor a krémhez keverjük. A tejszínt kemény habbá verjük és szintén a krémhez adjuk. Egy keverőlapáttal óvatosan az egész krémet átkeverjük és a piskóta tetejére halmozzuk. Szép egyenletesre simítjuk és a megmosott, alaposan lecsepegtetett gyümölcsöt elrendezzük a tetején. Egy éjszakát, de minimum 5-6 órát pihentetjük.
Elkészítjük a csokiöntetet: egy lábasban a vajat, a porcukrot, a kakaóport és a tejet melegíteni kezdjük. Simára keverjük, forralni nem kell, csak összemelegíteni!
A süteményt kockára vágva, az öntettel leöntve, tejszínhabbal a tetején tálaljuk.