Skip to content

Csőben sült karfiol

  • Szerző:
Print Friendly, PDF & Email

 

A karfiol egy igen kellemes, viszonylag gyorsan és könnyen elkészíthető zöldség. Nem igényel hámozást, viszonylag hamar megfő és önmagában is finom. A vegetáriánusok étrendjében gyakran szerepel húspótlóként, de egy kis húsfélével kiegészítve bármelyik fehérjeimádó ember szívesen fogyasztja. Legtöbbször hús nélkül készítem, mi köretként fogyasztjuk.


Hozzávalók 4 főre:

  • 1 fej karfiol
  • 1 dl tej
  • 1 dl főzőtejszín
  • 2 db tojás
  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg füstölt vagy sima trappista sajt
  • 2 ek liszt
  • fél cs petrezselyemzöld v. 1 ek szárított petrezselyem
  • só-, bors-, szerecsendió ízlés szerint



Elkészítés:


A karfiolt rózsáira szedjük és alaposan megmossuk, majd egy fazékba tesszük és annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje. Egy evőkanál sóval addig főzzük, amíg meg nem puhul. Ezután leöntjük róla a vizet és hagyjuk kihűlni. A vajat egy lábasban felforrósítjuk, hozzáadjuk a lisztet, elkeverjük, azaz világos rántást készítünk. Folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a tejet és a tejszínt. Ízesítjük sóval, borssal, szerecsendióval ízlés szerint. Hozzákeverjük a reszelt sajtot, és a szárított, vagy apróra vágott, friss petrezselyemzöldet is. (Ha esetleg túl sűrű lenne, akkor kevés tejjel higíthatjuk.)
A szószt hagyjuk kihűlni, majd hozzákeverjük a két tojást is. Egy jénai tálat vagy tepsit kivajazunk és elrendezzük benne a korábban megfőzött karfiolt. A mártást a karfiolra öntjük és a tetejét megszórjuk még egy kevés sajttal. Majd az egészet 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és kb. 20 perc alatt szép pirosra sütjük.

TippNálunk ez az étel, köret szokott lenni. Viszont aki nem húsevő, annak főétel is lehet. Aki húsevő, de nem köretnek szánja, sütés előtt megszórhatja egy kis füstölt sonkával, vagy baconnel, így isteni fő fogást varázsolhatunk belőle.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük