A burrito mexikói-amerikai finomság.
Általában búzalisztből készült tortillába tekert babból, fokhagymából és pikáns húsos raguból (marha, vagy csirke főként) áll össze. A burrito szó jelentése: „kis szamár”. Nevét a szamarak hátára tett rakományról kapta. Ugyanis pokrócba tekerték azokat ugyanúgy, mint ahogyan a burritoba beletekerik az ízletes tölteléket. Egy utcai árus nevezte el így, mert mindig szamárháton hozta-vitte a húsos ételt.
Hozzávalók 4 főre:
- 80 dkg csirkemell filé
- 20 dkg vörösbab konzerv
- 1 db vöröshagyma
- 2 db sárgarépa
- kb. 5 ek olaj
- 140 g sűrített paradicsom
- 0,5 dl chili szósz
- 0,5 dl ketchup
- só-, bors ízlés szerint
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 db paradicsom
- 1 db kápia paprika
- 2-3 szál újhagyma
- 1 cs (320 g) tortilla
Elkészítés:
A csirkemellet kockára vágjuk és az olajon pirítani kezdjük. Kevés vizet adunk hozzá. A vöröshagymát nagyobb kockákra vágjuk, a sárgarépát inkább kisebbekre. Amikor félig megpuhult a hús, akkor hozzáadjuk a répát, majd a vöröshagyma kockákat. Sózzuk-borsozzuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a sűrített paradicsomot. Ezután jöhet a chili szósz és a ketchup is. Az egészet készre pároljuk. Ha csípősen szeretjük, akkor még egy kevés chili paprikát is adjunk hozzá. A paradicsomot és a kápia paprikát ízlésesen feldaraboljuk, az újhagymát pedig karikára vágjuk. A babot leszűrjük.
Ezután összeállítjuk a burritonkat: a tésztákat mikróban kicsit felmelegítjük, majd a csirkés raguval megtöltjük. A tetejére szórunk a paradicsomból, paprikából, újhagymából és a babból. Próbáljuk meg szorosan feltekerni és már fogyaszthatjuk is!